Gradovi reke Loare

Ko omenimo francoske gradove (le château), zagotovo najprej pomislimo na Versailles. A Francija ponuja veliko več, saj je dolina Loare (Le Val de Loire), najdaljše francoske reke, poznana prav po številnih gradovih, dvorcih in trdnjavah, ki so jih v srednjem veku (le Moyen Âge) zgradili francoski plemiči. Njihova mogočnost in lepota (la beauté) sta navdihnili mnoge umetnike (l’artiste), zato jih boste na tečaju francoščine zagotovo omenili. Predstavljamo tri najbolj znane.

Amboise

Zaradi svoje strateške pozicije (position stratégique) nad mestom Amboise grad ni ostal skrit francoskemu kralju Karlu VII., ki ga je zasegel prejšnjemu lastniku. Med renesanso je bil pomembna rezidenca (la résidence) francoskih kraljev, danes pa ga krasi izredna zbirka pohištva (les meubles) iz tistega obdobja.

amboise-loire-panorama

Le Château d’Amboise (Foto: David Iliff)

Ogledate si lahko tudi grobnico (la tombeau) Leonarda da Vincija, ki je svoja zadnja leta na povabilo kralja Franca I. preživel prav nasproti gradu, v palači Clos Luce. Grad je uvrščen tudi na seznam (la liste) svetovne dediščine UNESCO.

Chambord

Največji in zagotovo eden najbolj znanih gradov je Chambord, simbol kraljevske moči (la puissance) v renesansi, ki ga je njegov graditelj, Franc I., uporabljal za svojo rezidenco med lovom (la chasse). Večino časa je preživel na drugih gradovih, med vsako selitvijo (le déménagement) pa so morali iz 440 sob prestaviti vse pohištvo in opremo, ki jo je potrebovalo kraljevo spremstvo, sestavljeno kar iz 10.000 mož in 20.000 konjev (le cheval)!

Izredno znana sta njegova strešna terasa in spiralasto dvojno stopnišče (l’escalier à double révolution/vis) Leonarda da Vincija, obiskovalec pa pogleda ne more odmakniti od prečudovitega parka, velikega 5.440 hektarjev. Še zanimivost: sliko Mona Liza so leta 1939 pred začetkom 2. svetovne vojne (La Seconde Guerre mondiale) iz Louvra prenesli v Chambord, ker naj bi bila tu najbolj varna.

chateau-de-chambord

Le Château de Chambord – notranji prostori.

Chenonceau

Na podobo (l’exterieur) čudovitega Chenonceauja, ki naj bi bil najlepši med gradovi na Loari, je vplivalo šest pomembnih žensk. V 16. stoletju ga je kralj Henrik II. namreč podaril svoji ljubici (la maîtresse), Diani de Potier, ki je gradu dodala znani most (le pont).

Po kraljevi smrti jo je njegova vdova, Katarina Medičejska, izgnala (expulser) z gradu in nad mostom dogradila galerijo. Prav po njima se imenujeta prekrasna vrtova (le jardin), francoski in italijanski, ki njegove obiskovalce, poleg bogate renesančne notranjosti, najbolj osupneta. Grad naj bi bil takoj za Versaillesom drugi najbolj obiskani grad (le château le plus visité) v Franciji.

chateau-de-chenonceau-1

Le château de Chenonceau

Zgodovina

Dolino Loare so v poznem srednjem veku tudi zaradi geografske bližine pogosto napadali (attaquer) Angleži, zato je bila večina gradov zgrajena med francosko renesanso (la Renaissance) in se na njih močno izraža tudi njen veličastni slog (le style). Vse do sredine 16. stoletja je na teh gradovih prebival tudi francoski dvor (la cour française), kasneje pa ga je Ludvik XIV. z gradnjo (la construction) Versaillesa preselil v Pariz. Številne gradove so med francosko revolucijo požgali (brûler), a so bili kasneje obnovljeni. Danes je večina gradov odprta (ouvert) za javnost.

Smo vas navdušili za obisk gradov v dolini reke Loare? Da bo njihov obisk še prijetnejši in boste s svojo francoščino očarali domačine, obiščite tečaj francoščine v Linguli.