Francija in očarljivi francoski kraji

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi čudovite francoske kraje. Francija ima poleg znanih velikih mest tudi številne manjše vasi in mesta, ki so morda malo manj znani, pa vendar zelo zanimivi. Ste katerega izmed njih že obiskali?

Noyers-sur-Serein, Burgundija – vrnitev v srednji vek

Le nekaj ur vožnje od Pariza se skriva čudovito mestece Noyers-sur-Serein, ki vas bo s svojo arhitekturo popeljalo v srednji vek. Ogledate si lahko muzej umetnosti (le musée d’art) in občudujete stare zgradbe, cerkve in grad iz srednjega veka (le Moyen Âge).

pravljica Beuvron-en-Auge

Beuvron-en-Auge, Normandija – ko boste vstopili, se vam bo zazdelo, da ste se znašli v pravljici.

Beuvron-en-Auge, Normandija – pravljična vasica

Ko boste vstopili v to vasico, se vam bo zazdelo, da ste se znašli v pravljici (le conte de fées). Arhitektura, cvetlice na oknih, urejene in barvite ulice, domač jabolčnik in seveda svetovno znani sir (le fromage) camembert vas bodo popeljali v pravljični svet. Nič čudnega, da je na seznamu najlepših vasi Francije.

espelette

Espelette – bele hišice z živahnimi rdečimi okni in sušene rdeče paprike

Espelette, baskovska dežela, znana po rdečih paprikah

Ko boste prispeli v Espelette, boste zagotovo opazili bele hišice z živahnimi rdečimi okni in sušene rdeče paprike (le piment rouge), po katerih je vas tudi najbolj znana. V tem netipičnem francoskem kraju si lahko ogledate tudi tradicionalno baskovsko cerkev (l’église) iz 16. stoletja in grad, v katerem prirejajo številne razstave.

Vasica L'Isle Sur la Sorgue

L’Isle Sur la Sorgue s svojimi številnimi kanali spominja na Benetke.

L’Isle Sur la Sorgue, Provansa – francoske Benetke

L’Isle Sur la Sorgue s svojimi številnimi kanali, barvitimi hišami in ozkimi ulicami spominja (ressembler à) na Benetke. V mestu sta dvakrat letno, v velikonočnem času in avgusta, organizirana velika sejma s starinami (l’antiquité). Če se želite izogniti gneči, pa ga raje obiščite kdaj drugič, saj je mesto med sejmoma precej polno.

Obiščite jih, preden jih odkrijejo turisti

Čeprav ti francoski kraji niso povsem neznani in so v marsikaterem turističnem vodniku, so še vedno precej skriti pred množičnim turizmom (le tourisme de masse). Glede na to, da je Francija ena izmed najbolj turistično obiskanih držav, saj naj bi jo obiskalo več kot 80 milijonov ljudi letno, priporočamo, da te čudovite vasice in mesta obiščete, preden jih začnejo preplavljati turisti z vsega sveta.

Tečaj francoščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v francoskem  jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Franciji.