Kako premagati ovire pri učenju francoščine?

Lingula_franscoscina_vajeFrancoščina ni samo zelo romantična, velik vpliv ima tudi na področjih, kot so diplomacija, kulinarika, kolesarjenje in še kje, seveda pa je tudi uradni jezik številnih pomembnih organizacij in podjetij. Med evropskimi državami ima status uradnega jezika v Franciji, Belgiji, Švici, Monaku in Luksemburgu. Vse to so pomembni razlogi za učenje francoščine, a kaj, ko se pred vpisom na tečaj vedno pojavi toliko ovir! Kako jih je najlaže premagati?

Pomanjkanje časa? Ni problema!

Največkrat nas pri učenju francoščine in drugih jezikov ovira pomanjkanje časa, saj živimo v hitrem in dinamičnem svetu, kjer moramo opraviti tisoč in eno stvar. V resnici ni težava pomanjkanje časa, temveč naša organizacija. Če si to resnično želimo, obstaja mnogo načinov, kako v naš vsakdanji urnik vriniti še nekaj minut za učenje francoščine.

Izkoristimo lahko čas, ko ne počnemo nič drugega – jezika se lahko na primer učimo z mobilno aplikacijo ali branjem dnevnih časopisov, medtem ko se z avtobusom vozimo na delo ali po opravkih. Če se na delo ali drugam odpravljamo z avtom, pa si lahko med vožnjo zavrtimo glasbo v jeziku, ki se ga učimo – tudi to je del učenja! Enako lahko storimo medtem, ko si zjutraj ščetkamo zobe, ko pomivamo posodo in ob podobnih priložnostih.

Premalo samozavesti in strah pred napakami

Učenje francoščine številnim ljudem povzroča preglavice, pa naj bo zaradi težav z učenjem besedišča, pisanjem francoskih besed ali izgovarjavo, a se ne zavedajo, da so prav takšne težave normalen sestavni del učenja jezika. Pogosto se zgodi, da se zaradi tega ne počutimo dovolj sposobni za pogovor v francoščini, strah nas je, postanemo nervozni in včasih zato tudi pozabljamo besede.

Za vse to obstaja izraz language anxiety, ki opisuje tesnobo, ki jo občutimo, ko govorimo v tujem jeziku. Ta tesnoba je povsem normalna in nas zato pri učenju tujih jezikov ne sme ustaviti ali ohromiti, pomagamo pa si lahko s številnimi tehnikami.

Jezikovni starši

Tesnobe pri učenju jezika se lahko znebimo tudi tako, da si omislimo jezikovne starše. Psiholog, jezikoslovec in jezikovni trener Chris Lonsdale celo zatrjuje, da je to ena najpomembnejših stvari, ki bi jih morali storiti, ko se učimo tujega jezika, in francoščina ni pri tem nobena izjema.

Koncept jezikovnih staršev pomeni, da si pri učenju jezika izberemo osebo ali več oseb, s katerimi se počutimo udobno in varno, ko govorimo v tem jeziku, te osebe pa nam lahko pri procesu učenja pomagajo. Nekatere izmed pomembnejši lastnosti jezikovnih staršev naj bi bile, da so se pripravljeni z nami ves čas pogovarjati v jeziku, ki se ga učimo, da njihov govor dobro razumemo in da nimajo premočnega naglasa, so potrpežljivi in nas ne prekinjajo ter preganjajo, in predvsem, da se z njimi počutimo varne.

Učenje francoščine v Linguli vas ne spravlja v stresno situacijo, saj vam prijazne učiteljice ta čudoviti jezik približajo na zabaven način, skozi pogovor  … Zakaj ne bi združili prijetnega s koristnim? Tečaj francoščine v Linguli boste zagotovo radi obiskovali.

Preberite še članek o najpogostejših ovirah v francoščini.