O Franciji

Francija ali s polnim uradnim imenom Francoska republika je po površini, ki obsega 551.695 km²,  največja zahodnoevropska država in hkrati tretja največja država v Evropi (za Rusijo in Ukrajino). Preberite si še nekaj drugih zanimivosti o Franciji, kot so njeni osnovni podatki, zakaj je Francija tako povezana s športom in zakaj so Francozi vedno lepo oblečeni.

Avignon in zanimiva dejstva

Avignon je tudi rojstno mesto sladice z imenom les papalines d’Avignon. Sladica vsebuje sestavine, kot so liker, čokolada in origano, prvič pa so jo pripravili leta 1960. Preberite več.

 

Burgundija in zanimiva dejstva

Zanimivo je, da Burgundija kljub tisočletni tradiciji pridelovanja vina proizvede le majhno količino vina v primerjavi s preostalimi regijami – v Franciji pomeni le tri odstotke. Preberite več.

 

Francija in nacionalni parki

V visokogorskem parku Vanoise lahko med številnimi živalskimi vrstami najdemo tudi alpskega kozoroga, ki večino leta preživi nad gozdno mejo. Preberite več.

 

Francija in očarljivi francoski kraji

Ko boste vstopili v vasico Beuvron-en-Auge v Normandiji, se vam bo zazdelo, da ste se znašli v pravljici. Preberite več.

 

Gradovi reke Loare

Dolina Loare, najdaljše francoske reke, je poznana prav po številnih gradovih, dvorcih in trdnjavah, ki so jih v srednjem veku. Preberite več.

 

Korzika – francoski sredozemski biser

Za tiste, ki so željni adrenalina in vodnih poti, bo prava stvar soteskanje, saj ima Korzika številne reke in jezera, ki so zelo čisti in se v njih lahko tudi kopate. Preberite več.

 

Lille in zanimiva dejstva

Lille je pravo študentsko mesto, saj je več kot 100.000 prebivalcev študentov. Kultura, nočno življenje in dnevne aktivnosti pa so tako zelo usmerjeni v študentsko prebivalstvo. Preberite več.

 

Montmartre – pariški grič

Danes je Montmartre eden izmed najdražjih predelov Pariza, včasih pa ni bilo tako. Montmartre je bil soseska delavskega razreda. Preberite več.

 

Mont Saint-Michel – plavajoče mesto

Mont Saint-Michel ima le 44 prebivalcev, njihovo glavno opravilo pa je skrb za množice turistov, ki se zgrinjajo k njim. Tako peščica ljudi skrbi za več kot tri milijone gostov na leto. Preberite več.

 

Nekaj osnovnih podatkov o Franciji

Francija je po površini največja zahodnoevropska država in hkrati tretja največja država v Evropi (za Rusijo in Ukrajino). Preberite več.

 

Nenavadna imena francoskih krajev

V severozahodnem delu Francije leži mestece z zelo nenavadnim imenom Trécon, kar dobesedno pomeni »velik idiot« oz. nekdo, ki je zelo neumen. Preberite več.

 

Provansa in zanimiva dejstva

Po pridelavi vina je znana celotna Francija, Provansa pa slovi predvsem po roséju. Ta francoska regija namreč velja za eno izmed največjih pridelovalk te vrste vina na svetu. Preberite več.

 

Renesančni dvorec Chantilly

Dvorec je obdan s čudovitimi vrtovi, ki jih je v slogu francoskega vrta oblikoval glavni vrtnar kralja Ludvika XIV. Preberite več.

 

Strasbourg – biser Alzacije

Značilne so hiše, grajene po enem od najstarejših načinov skeletne gradnje. Gre za leseno konstrukcijo, prazni prostori pa so zapolnjeni z različnimi naravnimi materiali. Preberite več.

 

Zakleti francoski gradovi

Kot vsaka država s tako velikim številom zgodovinskih gradov in dvorcev ima tudi Francija kar nekaj takih, za katere se verjame, da so zakleti in v njih straši. Preberite več.


Leave a Reply

Your email address will not be published.