Francoska kultura in tradicija

Francija je raj za ljubitelje kulture. Dežela, kjer si lahko ogledate najslavnejšo sliko vseh časov – Mono Lizo, eno najveličastnejših palač v Versaillesu ali pa se prepustite bohemskemu Montmartru.

Ste vedeli?

  • Znameniti kabaret Moulin Rouge ni znan le po lepih in razgaljenih dekletih, ampak tudi kot »rojstni kraj« moderne oblike kankana.
  • Ameriški Kip svobode so izdelali v Franciji. Združenim državam ga je Francija podarila leta 1886 kot darilo ob stoletnici prijateljskih odnosov. Kip je izdelal Frederic Auguste Bartholdi, ogrodje pa je zasnoval Gustave Eiffel.
  • Cesar Napoleon Bonaparte je vladal tako Franciji kot Sloveniji, ki jo je po porazu avstrijskih čet priključil Ilirskim provincam (1809). Leta 1797 se je na svoji poti v Trst ustavil tudi v Ljubljani.
  • Karel X., zadnji francoski vladar iz plemiške družine Burbonov, je s člani svoje družine pokopan v kripti frančiškanskega samostana na Kostanjevici pri Novi Gorici.

»Francoske stvari«, ki dejansko niso iz Francije

Ste tudi vi mislili, da francoski buldogi izvirajo iz Francije? To ne drži; legenda namreč pravi, da so jih v Francijo prinesle angleške izdelovalke čipke, ki so prišle delat v Normandijo. Preberite več.

 

5 izjemnih francoskih znanstvenikov

Pravo ime Marie Curie (1867–1934) je Marya Skłodowska, rodila pa se je v Varšavi, od koder se je zaradi študija kmalu preselila v Francijo. Preberite več.

 

5 novejših francoskih filmov

Kaj se je v poletju 1910 zgodilo z nekaj turisti, ki so se sončili na obali ob Rokavskem prelivu (La Manche), potem pa skrivnostno izginili? Preberite več.

 

Ali ste vedeli, da …

je patafiziko iznašel francoski simbolist Alfred Jarry in je Eugene Ionesco eden najpomembnejših avantgardnih dramatikov? Preberite več.

 

Asterix

Zgodba govori o vasi neukrotljivih Galcev, ki se s pomočjo čarobnega napoja, ki jim ga pripravlja vaški druid, vztrajno upirajo rimljanskim zavojevalcem. Preberite več.

 

Baretka

Za feminizacijo baretke je poskrbela modna oblikovalka Coco Chanel, zaradi katere ta priljubljeni modni dodatek še danes pogosto povezujemo s francoskim modnim šikom. Preberite več.

 

Bobo – francoski bourgeois-bohème

Pripadniki boba so mešanica  višjega in nižjega sloja: prihajajo iz višjega sloja, a se želijo zliti z nižjim. Preberite več.

 

Božično nakupovanje v Franciji

Od 24. novembra do 30. decembra čarobno vzdušje v Strasbourgu pričarajo božični okraski s številnimi prazničnimi lučmi, 30 metrov visoko božično drevo… Preberite več.

 

Center kulturnega ustvarjanja

Francija je še danes eden izmed svetovno pomembnih centrov kulturnega ustvarjanja. Njene muzeje in galerije vsako leto obišče 50 milijonov turistov. Preberite več.

 

Chorégies d’Orange – najstarejši francoski festival

Chorégies d’Orange, festival s skoraj 150-letno tradicijo, je poseben tudi zaradi prizorišča, saj se namreč odvija v antičnem rimskem gledališču polkrožne oblike. Preberite več.

 

Dan norcev v Franciji

Če se boste na dan norcev potepali po Franciji in boste zaslišali, da je kdo poisson d’Avril, kar se v dobesednem prevodu glasi aprilska riba, nikar ne bodite presenečeni. Preberite več.

 

Francoska zastava in njene zanimivosti

Ko so bile leta 1790 sprejete sedanje barve francoske zastave, pa so bile v obratnem zaporedju kot danes… Preberite več.

 

Francoske televizijske serije

Čeprav Francijo običajno prepoznamo po kakovostni filmski industriji, ne smemo pozabiti na francoske televizijske serije, ki so čedalje bolj priljubljene in uspešne. Preberite več.

 

Francoski dan palačink

Palačinke morajo biti pripravljene na poseben način. Tisti, ki jih pripravlja, mora v levi roki držati kovanec ali zlato, z desno pa v zraku obrne palačinko. Preberite več.

 

Francoski državni prazniki

Konec 2. svetovne vojne, ki so ga Francozi dočakali 8. maja 1945, je bil v Franciji še toliko srečnejši dogodek, ker je hkrati pomenil tudi konec nacistične okupacije. Preberite več.

 

Francoski vlak TGV – zanimivosti

Francoščina je tako zanimiva, da nam ob učenju čas kar švigne mimo, tako kot pri potovanju s francoskim vlakom TGV, ki pelje s hitrostjo 320 kilometrov na uro. Preberite več.

 

Henri de Toulouse-Lautrec in zanimiva dejstva

Henri de Toulouse-Lautrec je v svoji 20-letni umetniški karieri ustvaril ogromno del. Naslikal je več kot tisoč platen, izdelal 363 oglaševalskih plakatov in narisal več kot pet tisoč risb. Preberite več.

 

Francoski film

Ker je francoskih filmov tako veliko, se je težko odločiti, kateri so najboljši, izbira pa je seveda odvisna tudi od osebnega okusa. Preberite več.

 

Marseljeza

Danes je njeno krvavo besedilo še vedno kamen spotike. Pogosto so jo namreč peli med brutalno francosko okupacijo Alžirije, izkoriščajo pa jo tudi pripadniki desničarske stranke. Preberite več.

 

Moulin Rouge

Vsako leto tako postrežejo več kot 240.000 steklenic penine, kar je Moulin Rougeu prislužilo celo omembo v Guinnessovi knjigi rekordov. Preberite več.

 

Najuspešnejša športna nacija na svetu

Velik del družbenega življenja v Franciji je že skozi dolgo zgodovino povezan s športom. Tako kot v večini držav razvitega sveta je na prvem mestu nogomet, sledijo kolesarstvo … Preberite več.

 

Nasveti pred obiskom Francije

V Franciji je čas za kosilo izjemno pomemben, zato veliko trgovin, bank, pošt zapre svoje poslovalnice med dvanajsto in drugo uro popoldan. Preberite več.

 

Nenavadni francoski zakoni

Nenavaden zakon naj bi bil uveden na zahtevo vodij železnice, saj so zaljubljenci s svojimi dolgimi poljubi v slovo očitno povzročali nenehne zamude vlakov. Preberite več.

 

Novi val

Novovalovsko gibanje je nastalo v opoziciji do takratne prevladujoče filmske tradicije, ki se je po 2. svetovni vojni ukvarjala predvsem z adaptacijami znanih literarnih klasikov. Preberite več.

 

Novoletno poljubljanje pod omelo

Francozi si na novega leta dan zaželijo Bonne année et bonne santé !, kar bi prevedli kot Dobro/uspešno leto in veliko zdravja! Preberite več.

 

Poljubljanje po francosko

Ali ste poznali zanimivo dejstvo, da Francozi za slavni francoski poljub do nedavnega sploh niso imeli izraza, vsaj v slovarju ne? Preberite več.

 

Praznično kronanje kraljev in kraljic

Če ste si v otroštvu želeli biti kralj ali kraljica in nositi zlato krono (la couronne), se vam v Franciji vaša želja iz otroštva lahko uresniči vsako prvo nedeljo po novem letu. Preberite več.

 

Zakaj so Francozi galski petelini?

Med prvo svetovno vojno, ko so bila poudarjena patriotska čustva, je galski petelin znova postal simbol Francije in izražal francoski odpor, ponos, trmo, pogum in plodnost. Preberite več.

 

Znani francoski književniki

Francija je dežela, iz katere prihaja največ Nobelovih nagrajencev za književnost, zato smo se na svetovni dan knjige vprašali, katere so najboljše francoske knjige. Preberite več.