O Francozih

Ali ste vedeli, da se od vas pričakuje, da boste račun poravnali sami, če Francoza povabite na večerjo ali le na kavo? Pripravili smo nekaj zanimivostih o Francozih, vse od stereotipov o Francozih, do nepomembnosti semaforjev v Franciji, slavnega poljubljanja na lice in predstavitve znanih Francozov.

Claude Monet in zanimiva dejstva

Monet je bil tako obseden z barvami, da je celo tedaj, ko je bila njegova prva žena Camille na smrtni postelji, na njenem obrazu opazil različne odtenke vijolične in modre. Preberite več.

 

Francoski humor

Zelo pomemben del francoskega humorja so karikature in satire, ki imajo v Franciji dolgo tradicijo. Poznate Les Guignols ali Charlie Hebdo? Preberite več.

 

Francoski šik

Najbrž bi kjerkoli drugje na svetu težko srečali toliko urejenih in lepo oblečenih ljudi kot v Franciji. Tako moški kot ženske veliko pozornosti namenjajo svoji zunanjosti. Preberite več.

 

Francozi

Stereotip o nesramnih in nadutih Francozih včasih res drži, a s pomočjo nekaj nasvetov si jih lahko ovijete okoli prsta. Preberite več.

 

Francozi in bonton vedenja za mizo

Francozi cenijo pohvale, če pa boste jed, ki so jo pripravili za vas, pohvalili še v francoskem jeziku, bodo zagotovo navdušeni. Preberite več.

 

Francozi in poroka

V manjših vaseh se ženin in nevesta skupaj sprehodita do cerkve, otroci pa čez ulice napeljejo bele trakove, ki jih nevesta prereže kot simbol premagovanja ovir v zakonu. Preberite več.

 

Francozi in novo leto

Prvi januar je dan, ko se lahko na severu Francije, utrujeni od zabavanja, okrepimo z značilnimi novoletnimi vaflji (le gaufre), ki jih Francozi imenujejo gaufres sèches. Preberite več.

 

Francozi in vzvišenost

Kar je boljše od povprečja, je visoko cenjeno; nič nenavadnega torej, da se je k boljšim izdelkom prilepil pridevnik »haut«, visok. Preberite več.

 

Francozinje in pravila oblačenja

Zelo redko boste v Parizu videli žensko z zelo visokimi petami, pogostejša izbira so čevlji z nižjo peto ali celo brez pete. Preberite več.

 

Ludvik XIV. in zanimiva dejstva

Dvorni balet je dosegel vrhunec ravno med vladanjem Ludvika XIV. Ime Sončni kralj si je nadel še v najstniških letih, ko je v eni izmed baletnih predstav imel glavno vlogo sonca. Preberite več.

 

Marija Antoaneta in zanimiva dejstva

Marija Antoaneta in Ludvik XVI. sta imela štiri otroke. Nekaj je otrok tudi posvojila, med drugim hčerko služkinje, ki je umrla, in tri sirote. Preberite več. Preberite več.

 

Nazdravite kot pravi Francozi!

Če boste v Franciji želeli nazdraviti z vodo ali kakšno brezalkoholno pijačo, se vam lahko zgodi, da kakšen vraževeren Francoz ne bo želel nazdraviti z vami. Preberite več.

 

Nepomembnost semaforjev

V Franciji ima pešec vedno prav. V praksi to pomeni, da lahko prečka cesto, ko se mu zljubi … Preberite več.

 

Piknik po francosko

Francozi so nad pikniki navdušeni. Obvezna osnovna hrana takih dogodkov sta francoska bageta – la baguette in sir – la fromage. Preberite več.

 

Poznate faire la bise?

V čem je skrivnost poljubljanja na lice ali, kot »postopku« pravijo Francozi, faire la bise? La bise ni poljub, je pozdrav, je »živjo« in »adijo«. Preberite več.

 

Starejši in tehnologija

Francoski stari starši na primer pogosto rečejo, da imajo face de book profil namesto facebook in amstramgram profil namesto instagram. Preberite več.

 

Stereotipi o Francozih

Je res, da so Francozi zelo romantični in neverjetni ljubimci, ves čas jedo polže in žabe ter radi pijejo vino? Preberite si nekaj stereotipov o Francozih. Preberite več.

 

V šolo v Francijo

Če učenec v Franciji dobi oceno pet, bo v nasprotju s slovenskim učencem precej razočaran, saj imajo ocenjevalni sistem od 1 do 20, pri čemer je pozitivna ocena od 10 naprej. Preberite več.

 

Victor Hugo in zanimiva dejstva

Victor Hugo naj bi zelo nenavadno tehniko spopadanja z ustvarjalnimi blokadami – ko se je znašel v položaju, ko ni več našel besed ali idej, je preprosto slekel vsa svoja oblačila. Preberite več.

 

Vraževerni Francozi

Za Francoze pa imajo poseben pomen še nekatera druga števila, recimo 14. Zanje ima posebno zgodovinsko vrednost, saj je z njim zaznamovano življenje Henrika IV. (Henri IV). Preberite več.

 

Znani Francozi

Marija Antoinetta, Markiz de Sade, Coco Chanel, Serge Gainsbourg, Frédéric Auguste Bartholdi … je le nekaj znanih Francozov. Preberite več.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *