Francoska glasba

Učenje francoščine je povezano tudi s poslušanjem francoske glasbe, zato smo za vas pripravili zanimive prispevke o glasbenikih, kot so Édith Piaf, Jacques Brel in Serge Gainisbourg.

Édith Piaf – kaj ima skupnega z ulični akrobati?

Édith Giovanna Gassion vzdevka Piaf, ki v pogovorni francoščini pomeni vrabec, ni dobila samo zaradi svojega glasu, temveč tudi zaradi svojega stasa. Preberite več.

 

France Gall – kaj ima skupnega s Frankom Sinatro?

18 let stara France Gall, rojena v Parizu, na Pesmi Evrovizije (Concours Eurovision de la chanson) leta 1965 ni zastopala Francije, kot bi si mislili, temveč Luksemburg. Preberite več.

 

Georges Brassens – uporniški šansonjer

Ker so se Brassensove pesmi pogosto dotikale težav tedanje družbe, tabujev, zavračanja družbenih norm, so izzvale tudi škandale. Preberite več.

 

Jacques Brel – kaj ima skupnega s Paulom Gauguinom?

Jacques Brel, mojster sodobnega šansona, v šoli ni blestel, imel pa je izjemen talent za pisanje. Pisal je kratke zgodbe, pesmi, eseje in dramska besedila. Preberite več.

 

Raï

Ste že slišali za glasbo raï? Ta je nagovarjala mlade, ki so se želeli odmakniti od tradicije in modernizirati islamske navade. Preberite več.

 

Renaud – anarhija v krvi

Renaud je med Francozi precej znan tudi po uporabi francoskega slenga verlan, za katerega je značilno obračanje zlogov besed. Preberite več.

 

Serge Gainsbourg – kaj ima skupnega z zeljnato glavo?

Najvplivnejši francoski glasbenik, čigar glasbeni opus obsega veliko zvrsti. Do svojega 30. leta se je preživljal kot igralec klavirja v barih. Preberite več.