Pariz

Lingula_francoscinaLe kdo ne pozna Pariza, glavnega mesta Francije? Pariz začara vsakogar; je najlepše, najbolj romantično, najbolj zanimivo in najbolj modno mesto, meka za umetnike in ne nazadnje mesto luči. Pripravili smo vam nekaj zanimivih prispevkov o tem čudovitem mestu: vse od t. i. pariškega sindroma do Elizejskih poljan.

Čarobni Pariz

Ali ste vedeli, da se Pariz deli na levi breg reke Sene, ki je bolj boemski, in desnega, ki velja za bolj imenitnega? Preberite več.

 

Na Elizejskih poljanah

Znameniti šanson iz leta 1969, ki še vedno navdušuje. Vam je ljubša francoska ali slovenska različica? Preberite več.

 

Pariški metro – mesto pod zemljo

Pariza ne spoznamo v celoti, dokler ne preizkusimo znamenitega pariškega metroja. Pri orientiranju na metroju pa vam bo zagotovo pomagala tudi francoščina. Preberite več.

 

Pariški sindrom

T. i. pariški sindrom največkrat prizadene japonske turiste. Ko obiščejo Pariz in ugotovijo, da v resnici ni takšen, kot so si ga predstavljali, jih lahko doleti hud kulturni šok … Preberite več.

 

Pariz je vse

Ob vseh vzdevkih Pariz vseeno najpogosteje omenjajo kot mesto luči. Čeprav bi marsikdo pomislil, da je ta vzdevek dobil zaradi številnih luči, ki ga razsvetljujejo ponoči, to ne drži. Preberite več.

 

Temačne skrivnosti Pariza

Pod Parizom se vijejo kilometri predorov, del teh pa je odprt tudi za javnost. Gre za znamenite katakombe – grobišče 20 metrov pod zemljo. Preberite več.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *