Na Elizejskih poljanah

Aux Champs-Elysées

«Aux Champs-Elysées, aux Champs-Elysées
Au soleil, sous la pluie, à midi ou à minuit
Il y a tout ce que vous voulez aux Champs-Elysées!»
»Na Elizejskih poljanah, na Elizejskih poljanah,
v soncu, v dežju, opoldne ali opolnoči –
vse, kar želite, je na Elizejskih
poljanah!«

Znameniti šanson je leta 1969 v svet ponesel francoski pevec Joe Dassin, v slovenščino pa je bil prepesnjen kot Šuštarski most v izvedbi Majde Sepe. Z njim je slaba dva kilometra dolga pariška avenija iz 8. okrožja postala simbol veselega druženja in brezskrbnosti. Na 70 metrov široki ulici najdete lokale, restavracije, nočne bare, trgovine ter ateljeje največjih modnih oblikovalcev, kot so Sonia Rykel, Dolce & Gabbana, Kenzo, Versace, Dior, Chanel in drugi. Decembra avenija zaživi v prednovoletnih lučkah, postavijo božični sejem, zato je obisk v tem času še posebej čarobna dogodivščina.

Ime »Elizejske poljane« prihaja iz grške mitologije in pomeni nebeški kraj, namenjen herojem in krepostnim možem. Na tej ulici vsako leto 14. julija, na francoski državni praznik v spomin na padec Bastilje, poteka vojaška parada, kolesarji pa na aveniji končajo zadnjo etapo dirke Tour de France.
Elizejske poljane povezujeta veličastni Arc de triomphe (Slavolok zmage) na eni in Place de la Concorde na drugi strani, le nekaj korakov naprej proti središču mesta pa stoji eden najslavnejših muzejev umetnosti na svetu Louvre. Sprehod po aveniji, ki »ponuja vse«, je idealen izbor za vse popotnike, ki si želijo ogledati najpomembnejše spomenike, hkrati pa začutiti pravi pariški mestni utrip.

Obisk Pariza bo vsekakor lažji, če se znate pogovoriti tudi v francoščini. V Linguli se lahko na učinkovitih tečajih naučite osnov francoščine ali pa svoje znanje osvežite oz. nadgradite.