Jacques Brel

Kaj imata skupnega Jacques Brel in Paul Gauguin?

Jacques Brel, mojster sodobnega šansona, se je rodil leta 1929 v Bruslju. V šoli ni blestel, imel pa je izjemen talent za pisanje. Pisal je kratke zgodbe, pesmi, eseje in dramska besedila, ki jih je prirejal za mladinsko gledališče. Pri svojih 18 se je pridružil očetu pri vodenju družinskega podjetja. Ob tem je pisal pesmi in jih izvajal v bruseljskih kabaretih. Žal ga ne njegova stara ne nova družina (bil je poročen in imel otroke) v tem nista podpirali.

Z založbo Philips Records je prvo pogodbo podpisal leta 1953 in kmalu dobil povabilo za odhod v Pariz. Ponudbo je sprejel kljub nasprotovanju vse družine. Ko je postal slaven, so se mu v Parizu pridružili žena in otroci, a so ga kmalu spet zapustili in se vrnili v Bruselj. Pozneje je med snemanjem filma na Karibih spoznal mlado igralko in plesalko Madly Bamy, s katero je ostal do konca življenja. Skupaj sta kupila jadrnico in plula okrog sveta, na koncu sta pristala v francoski Polineziji v mestu Atuona, kjer je Brel tudi pokopan, in to samo nekaj metrov stran od slikarja Paula Gauguina.

Jacques Brel

Jacques Brel (Vir: Nationaal Archief)

Njegovo glasbeno ustvarjanje je vplivalo na številne svetovne glasbenike, kot so Bob Dylan, Leonard Cohen in David Bowie, medtem ko je bil v frankofonskih državah znan tudi kot filmski igralec. Prisluhnite njegovemu znanemu šansonu Ne me quitte pas.

Tudi na tečaju francoščine v Linguli boste kdaj za sprostitev in izhodišče pogovora prisluhnili kateremu od znanih francoskih šansonov. Poslušanje pesmi je preverjena metoda za to, da si na enostaven in prijeten način zapomnite mnogo besed in stavkov.