Serge Gainsbourg

Kaj imata skupnega Serge Gainsbourg in zeljnata glava?

Gainsbourg - platnice albumov

Platnice nekaterih njegovih albumov

Pevec Serge Gainsbourg je dobil vzdevek l’homme à tête de chou (zeljnata glava) zaradi svojih velikih ušes, ki so spominjala na zeljne liste. Tak naslov nosi celo eden od njegovih albumov iz 70-ih.

Najvplivnejši francoski glasbenik, čigar glasbeni opus obsega veliko zvrsti, se je rodil leta 1928 v Parizu v izseljenski družini ruskih Judov. Na njegovo otroštvo je močno vplivala nacistična okupacija Francije, ko je družina morala pobegniti iz Pariza. Do svojega 30. leta se je preživljal kot igralec klavirja v barih.

Njegovo ljubezensko življenje je bilo zelo pestro, nekajkrat se je poročil, imel je burno ljubezensko razmerje z Brigitte Bardot, ki ji je posvetil enega od svojih albumov. Njegova najbolj znana partnerka je bila angleška pevka Jane Birkin. V njunem razmerju se je rodila priznana francoska pevka in igralka Charlotte Gainsbourg.

Proti koncu življenja ga je pogosto gostila francoska televizija, kjer se je pojavljal zapit in nemalokrat žalil druge goste. Umrl je leta 1991 zaradi zastoja srca.

Čeprav je na njegovo zgodnje glasbeno ustvarjanje najbolj vplival šanson, je Serge Gainsbourg zvesto sledil smernicam in eksperimentiral z različnimi glasbenimi slogi – z džezom in popularno glasbo, funkom, rockom, reggaejem in elektronsko glasbo. Njegovo provokativno liriko močno zaznamuje seksualna tematika. V pesmi Je t’aime… moi non plus, ki jo je posnel z Jane Birkin, je slišati tudi vzdihovanje ženske, ki doživlja orgazem. Znana je njegova izjava, da telesna neprivlačnost velja več kot lepota, ker traja.

 

Seveda je tovrstnih zanimivosti še veliko, spoznate pa jih lahko na tečajih francoskega jezika, kjer boste poleg jezika odkrivali tudi francosko kulturo in običaje.