Francoščina v Afriki

Francosko govoreče države v Afriki. Vir: https://fr.pinterest.com/pin/371335931761337641/

 

Ali ste vedeli, da naj bi do leta 2050 francoščina postala jezik z največjim številom govorcev na svetu? Prehitela naj bi tudi angleščino in mandarinščino, tako bi jezik Moliera (la langue de Molière) izpodrinil jezik Shakespearja (la langue de Shakespeare). Vse to po zaslugi Afrike (grâce à l’Afrique), kjer danes živi več kot polovica vseh govorcev francoščine.

Francoščina v Afriki je caillou

Ali je afriška francoščina res caillou (težka)? Poglejmo nekaj primerov, da se prepričate sami.

  • V zahodni Afriki se zabavajo z glagolom ambiancer (faire la fête), v Čadu se obdarujejo z besedo cadonner (offrir un cadeau).
  • V Senegalu takrat, ko nekomu zaudarjajo stopala, uporabijo besedo camembérer, namesto natikačev (tongs) nosijo une paire de sans-confiance.
  • V Maliju namesto tomber amoureux (zaljubiti se) rečejo être amouré.
  • Dejanje, ko nekdo govori nekaj na pamet, v Kamerunu poimenujejo motamoter.
  • Hoditi kot polž v Kongu izrazijo z aller au pas de caméléon.
  • Govoriti francosko pa je zagotovo lažje, kot je v Senegalu conduire dans des tablettes de chocolat (voziti po luknjasti cesti).

Različice francoščine

V Afriki tako obstaja množica različic francoščine, ki se seveda razlikujejo od francoske. Najbolj opazna razlika med francoščino iz Francije in tisto iz Afrike je v izgovarjavi (la prononciation) in besedišču (le vocabulaire). Prebivalci različnih afriških držav so skovali zelo zanimive besede (forger les mots), ki bi bile Francozom nerazumljive (incompréhensible), a so del francoskega jezika v Afriki.

Različen položaj po državah

Francoščina je v Afriko prišla s kolonializmom in je trenutno uradni jezik v kar 21 afriških državah. Vsaka država pa ima svojo različico francoščine, na katero običajno vplivajo lokalni jeziki, in to jo tudi razlikuje od francoščine, ki jo govorijo v Franciji. V nekaterih državah francoščino govorijo ob lokalnih jezikih, kot je arabščina v Maroku (le Maroc), v drugih, denimo v Slonokoščeni obali (la Côte d’Ivoire), je francoščina prevladujoč jezik, v tretjih državah, kot je Tunizija (la Tunisie), pa je jezik intelektualcev.

Francoščina ima zelo bogato besedišče, zato se je je težko naučiti v kratkem času. Če želite postati pravi poznavalci francoščine in vseh njenih različic, se lahko na jezikovnih tečajih v Linguli tega lotiti v pravem tempu in z ustvarjalnim pristopom.