Frankofonija

Kaj je to?

Da francoščina nima meja, nam pove izraz frankofonija (la francophonie), ki označuje skupnost ljudi, organizacij in institucij, kjer je francoščina eden od uradnih jezikov oziroma jezik vsakdanjega sporazumevanja. Spoznajmo nekaj takšnih skupnosti zunaj Francije.

Valonska Belgija

Če se vam francoski način štetja zdi zapleten, potem je čas, da obiščete Belgijo (la Belgique); tam številki sedemdeset rečejo preprosto septante. Belgija se sicer deli na flamski del (la Flandre), kjer se govori nizozemsko (le néerlandais), in valonski del (la Wallonie), kjer se govori francosko (le français), belgijska prestolnica Bruselj (Bruxelles) pa je razdeljena med oba dela.

Ponosni Kanadčani

Regija Québec (la région québecquoise) je edini del Kanade z večinsko frankofonsko populacijo, francoščina pa je tudi njen uradni jezik (la langue officielle). Vseeno pa bo imel Francoz iz Francije kar nekaj problemov pri sporazumevanju, saj se kanadska francoščina zaradi vplivov angleško govorečih območij, ki jo obkrožajo, precej razlikuje od standardne francoščine (le français standard). Kanadčani (les Canadiens) so kljub temu zelo ponosni na svojo francosko dediščino in imajo celo nekaj institucij, ki skrbijo za ohranjanje jezika in kulture. Preberite več o kanadski francoščini.

115 milijonov francoskih Afričanov

Frankofonska območja v Afriki (l’Afrique) so posledica zavojevanj francoskega imperija (l’empire français), mednje pa spadajo večina magrebskih držav severozahodne Afrike (le Maghreb), celotna zahodna Afrika (l’Afrique de l’ouest) in nekatere države centralne Afrike (l’Afrique centrale). Nekatere od njih, denimo Alžirija (l’Algérie) v 50. letih 20. stoletja, so se dolgo bojevale za svojo svobodo. Danes so te dežele sicer neodvisne, a je v več kot 31 afriških državah uradni jezik še vedno francoščina; govori jo kar 115 milijonov Afričanov!

Rajski otoki prekomorske Francije

Frankofonska območja v oceanih zunaj francoskih meja evropskega kontinenta sodijo v »prekomorsko Francijo« (la France d’outre-mer). Znani so zlasti kot privlačne turistične destinacije v Indijskem (l’océan Indien), Atlantskem (l’océan Atlantique) in Tihem oceanu (l’océan Pacifique), denimo rajski otok Réunion (l’île de la Réunion), Nova Kaledonija (La Nouvelle Calédonie) in Francoska Gvajana (La Guyane), kamor so včasih pošiljali zapornike, danes pa od tam zaradi redke poseljenosti izstreljujejo rakete. Ta območja so, naravnim lepotam in razvoju turizma navkljub, večinoma v slabem socialnem položaju ter v veliki meri ekonomsko še vedno odvisna od celinske metropole (la France métropolitaine).

Francoščina je eden od najbolj razširjenih jezikov na svetu, tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula pa vam bo omogočil, da se še bolje spoznate s frankofonijo in da se v francoščini tudi suvereno sporazumevate.