Francoščina po svetu

Lingula_ucenje_francoscine_odrasliČeprav v času francoske revolucije francosko ni govorilo niti 75 odstotkov prebivalcev Francije, naj bi danes po svetu francoščina imela skupno že okrog 220 milijonov govorcev. Število govorcev francoščine se je od leta 1945 potrojilo, francoščina pa je uradni jezik v 29 državah.

Jezik, ki ga govorijo povsod po svetu

Zaradi francoske in belgijske kolonizacijske preteklosti se je francoščina močno razširila po svetu in je danes eden izmed redkih jezikov, ki ga govorijo na vseh celinah. Še vedno je delež govorcev francoščine največji v Evropi, a ne prednjači veliko. Zgovorno je že samo dejstvo, da je Kinšasa, glavno mesto Demokratične republike Kongo, takoj za Parizom drugo največje francosko govoreče mesto na svetu, v tem pa prekaša tudi Montreal in Bruselj.

Od Kanade do Madagaskarja in Vanuatuja

V Evropi je francoščina poleg Francije uradni jezik še v Belgiji, Luksemburgu, Švici in Monaku. Nekateri strokovnjaki celo napovedujejo, da bo do leta 2025 postala najbolj razširjen materni jezik v Evropi in bo s prvega mesta izrinila nemščino.

V Severni Ameriki je francoščina uradni jezik v Kanadi in na Haitiju, v Južni Ameriki pa jo govorijo v Francoski Gvajani. S kolonizacijo se je francoščina najbolj razširila v Afriki, kjer je uradni jezik v številnih državah, kot so Madagaskar, Čad, Slonokoščena obala, Benin, Gvineja, Niger ter druge zlasti podsaharske države. V Aziji lahko največ govorcev francoščine najdemo v Vietnamu, Kambodži in Laosu, kjer je Francija imela kolonijo Francosko Indokino.

Ker francoščina po svetu ni nenehno v stiku s francoščino, ki jo govorijo v Franciji, so se skozi leta razvile številne različice. Naštejemo jih lahko vsaj 24, te pa se nato ločijo še bolj podrobno.

Kaj sledi?

Kot smo že omenili, velik del govorcev francoščine živi v podsaharski Afriki, ki je hkrati tudi eno izmed območij z najhitrejšo rastjo prebivalcev. To dejstvo pripomore tudi k hitri rasti števila govorcev francoščine, ki naj bi jih po nekaterih ocenah do leta 2050 bilo na svetu že 700 milijonov. Če bi se to uresničilo, bi francoščina po številu govorcev prehitela tako angleščino kot tudi mandarinščino, ki je trenutno drugi najbolj govorjeni jezik na svetu.

Če ste med branjem članka navdušili za učenje francoščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Za vas imamo pripravljene najrazličnejše jezikovne tečaje, med katerimi lahko izbirate po svojih željah: Za kakršnakoli vprašanja in dogovor za brezplačen svetovalni pogovor smo vam vedno na voljo.