Bobo – francoski bourgeois-bohème

Tečaj francoščine je priložnost, da spoznamo tudi francosko kulturo. Francija je dežela, iz katere izvirajo najrazličnejši kulturni pojavi in gibanja. Med njimi je tudi francoski bobo, razvpiti sloj meščanstva, o katerem so napisane pesmi in objavljeni članki v časopisih ter na račun katerega pogosto zbijajo šale.

Bobo, hipster ali bananowe dziecko?

Ti slengovski izrazi označujejo generacije mladih v Franciji, ZDA in na Poljskem.

Bobo je sloj francoskega meščanstva (la bourgeoisie), ki se je pojavil v osemdesetih letih. Ime je sestavljeno iz prvih dveh črk besed bourgeois (meščan) in bohème (boem), ki opisujeta to družbeno skupino (le groupe). Gre za francosko meščansko elito (l’élite), ki želi živeti boemsko življenje: jedo organsko hrano in nosijo oblačila iz naravnih materialov, a ne morejo živeti brez svojih iphonov.

Hipster je ameriška različica boboja. Obe skupini se zavedata svojega alternativnega načina življenja. Hipsterji so znani po tem, da pogosto zahajajo v kavarne, nosijo očala, so bledolični in se oblačijo v karirasta oblačila. Večina jih trdi, da so vegani, hkrati pa nosijo vintage usnjene škornje. Izraz hipster se nam morda zdi nov, vendar je nastal že v 40. letih prejšnjega stoletja iz besede »hop«, ki je bila v tistem času vzdevek za opij.

Podobno kot hipster in bobo so tudi na Poljskem bananowe dziecko del elite. Hodijo v najdražje šole, obleke kupujejo v Parizu in organizirajo zabave v priznanih klubih. Prvotno so bili bananowe dziecko aktivisti, otroci članov komunistične partije, ki so se partiji uprli. Komunisti so jih poimenovali »bananovci« po sadežu, ki je bil v tistem času zelo drag, zato da ne bi pozabili, da prihajajo iz bogatih komunističnih družin in se upirajo sistemu, ki jih je vzgojil.

Sodobni hipster se ne ukvarja s politiko, medtem ko bobo izhaja iz generacije 1968 v Franciji, ki se ima za levičarje. Prav nasprotno pa so poljski bananowe dziecko dobili ime zaradi opozicije levičarjem.

Bobo: volijo levičarje in nosijo prestižne znamke 

Čeprav Francozi niso med največjimi potrošniki, ko govorimo o zadnjih modnih trendih, pa skoraj vsak bobo sledi novostim: naj bodo to trottinette (moped), plišasti medvedki iz kašmirja, športni čevlji Prada Sport oz. karkoli iz trgovine Colette v Parizu, ki velja za središče bobo mode.

Večina Francozov se sloju bobo posmehuje (se moquer de), eden od njih je tudi znani francoski pevec Renaud. Tako jih opiše v pesmi Les bobos: skrbijo za okolje in volijo levičarje, hkrati pa nosijo oblačila prestižnih znamk (prestigieuse marque) in obiskujejo muzeje. Na koncu pa prizna, da včasih misli, da je tudi sam bobo.

Bobo: meščan in boem – višji ali nižji sloj?

Pripadniki skupine bobo so mešanica (le mélange) višjega in nižjega sloja: prihajajo iz višjega sloja (la classe), a se želijo zliti z nižjim. Bobo označuje osebo, ki poskuša živeti preprosto življenje (une vie simple) med ljudmi in v naseljih nižjih slojev, a ima elitno izobrazbo in je izredno premožna ali plein aux as, kot bi rekli Francozi.

Izraz bobo izhaja iz 19. stoletja

Zanimivo je sicer, da je izraz bourgeois-bohème že leta 1885 uporabil tudi znani francoski pisatelj (un écrivain français) Guy de Maupassant v romanu Lepi striček (Bel-ami).

Tečaj francoščine in francoska kultura

Tečaj francoščine je odlična priložnost za spoznavanje francoske kulture in umetnosti. Tečaji francoščine potekajo na različnih ravneh znanja. Če želite izvedeti, kateri je pravi za vas, nas pokličite ali nam pišite in se dogovorite za brezplačen svetovalni pogovor.