Dan norcev v Franciji

Prvi april ali dan norcev je dan, ko lahko koga tako ali drugače potegnemo za nos, se malce zlažemo ali se pošalimo iz drugih ljudi, ne da bi nam ti smeli zameriti. Ali ste že slišali, kako prvi april praznujejo v Franciji?

Kdo je aprilska riba?

Če se boste na dan norcev potepali po Franciji in boste zaslišali, da je kdo poisson d’avril, kar se v dobesednem prevodu glasi aprilska riba, nikar ne bodite presenečeni.

Izraz poisson d’avril se uporablja za poimenovanje dneva norcev. Izraz je del tradicije, s katero francoski otroci, pa tudi odrasli, zaznamujejo prvi april. Prijateljem ali družinskim članom na hrbet prilepijo papirnato ribo, ko pa jo nič hudega sluteča oseba odkrije, jo ozmerjajo z »aprilsko ribo«.

Tradicija iz 16. stoletja

Obstaja ogromno teorij o tem, kako se je dan norcev začel. Sicer ni nobena izmed njih potrjena, vseeno pa je ena bolj priljubljenih tista o francoski koledarski reformi iz 16. stoletja.

Francoski kralj Karel IX. naj bi leta 1564 želel prestaviti uradni začetek leta s konca marca na 1. januar. S tem se niso vsi strinjali in tisti, ki so novo leto še vedno praznovali v zadnjem tednu marca do prvega aprila, so bili deležni marsikatere zbadljivke in šaljivih potegavščin. Že takrat so jim kot del zbadanja na hrbet prilepili ribo iz lepenke ter jih klicali poisson d’avril, izraz in tradicija pa sta se obdržala vse do danes.

Zakaj prav riba?

Tudi o vlogi ribe na prvi april v Franciji se veliko ugiba, resnica pa ostaja skrita. Ena izmed razlag pravi, da izraz poisson d’avril izvira iz pesmi, ki jo je leta 1508 napisal francoski pesnik Eloy d’Amerval, ni pa jasno, ali je z njim opisoval dan šaljivcev ali le trapasto osebo.

Druga razlaga omenja, da je izraz nastal, ker je bilo spomladi v rekah veliko mladih in zato neumnih rib, ki jih je bilo lahko ujeti, ulov pa so ribiči praznovali z norčijami.

Če je verjeti tretji, pa je francoska prvoaprilska riba povezana s postom, ko ljudje niso smeli jesti mesa, ribe pa so bile še vedno dovoljene.

Prvi april tudi na tečaju francoščine

Praznovanje prvega aprila v Franciji je malce drugačno kot pri nas, a nikakor ni edini zanimivi običaj v francoski kulturi. O tej se veliko pogovarjamo tudi na tečajih francoskega jezika v Linguli.