Francoski film

Zakaj ne bi svojega znanja francoščine utrdili z ogledom kakšnega francoskega filma, saj ni treba, da je učenje francoščine sopomenka za dril s klasičnimi vajami?

Za pionirja premikajočih se slik veljata prav Francoza brata Lumière, francoska filmska produkcija pa danes slovi po vsem svetu in vsako leto ustvari približno 200 novih naslovov, kar jo postavlja v vrh evropske filmske produkcije. Ali poznate kakšnega?

Začetki filma

Za začetnika filmske umetnosti, kot rečeno, veljata brata Auguste in Louis Lumière, ki sta prve gibljive slike oz. film La Sortie des usines Lumière (Odhod delavcev iz tovarne) prikazala 28. decembra 1895 v Parizu. Ta dogodek šteje za prvo plačano kinopredstavo, odvijal pa se je v pariški kavarni. Brata Lumière sta tudi patentirala napravo cinématographe oz. filmsko kamero, pri tem pa je zanimivo, da je kasneje nista želela nikomur prodati, saj sta film dojemala kot iznajdbo brez prave prihodnosti.

Delež ameriških filmov, predvajanih v francoskih dvoranah, manj kot 50-odstoten

Francoska filmska produkcija je še danes znana kot ena najboljših na svetu, za to pa je delno zaslužna tudi država, ki nastajanje novih filmov podpira z mnogimi subvencijami. Zaradi velikega števila francoskih filmov, ki jih posnamejo vsako leto (največ jih je nastalo leta 2010 – 261), je delež ameriških filmov, predvajanih v francoskih dvoranah, le 47,8 odstotka, kar je dandanes v svetu prava redkost.

Največja gostota kinodvoran na svetu

Vse to botruje dejstvu, da Francozi radi hodijo v kino, Pariz pa naj bi bil mesto, ki ima največjo gostoto kinodvoran na svetu, merjeno v številu na prebivalca.

Znane francoske klasike

Ker je francoskih filmov tako veliko, se je težko odločiti, kateri so najboljši, izbira pa je seveda odvisna tudi od osebnega okusa. Na mnogih lestvicah so za najboljši francoski film vseh časov izbrali La Règle du jeu (Pravila igre) znanega francoskega režiserja Jeana Renoirja, ob njem pa se pojavljajo še Les Enfants du Paradis (Otroci paradiža), Napoléon, Les Mépris (Prezir), La Belle et la Bête (Lepotica in zver) in drugi.

Učenje francoščine s filmom

Učenje francoščine bo zabavneje, če ga združimo z ogledom filma. Ker je izbira francoskih filmov res pestra, si lahko izberemo zvrst, ki nam je všeč, nastavimo francoske podnapise ter uživamo ter se ob tem na prijeten način še kaj naučimo. Ko spremljamo film, namreč slišimo, kako se besede izgovorijo, v podnapisih pa jih lahko še preberemo in si jih tako laže zapomnimo.

Učenje francoščine je zabavno tudi v Linguli, kjer se učimo prek pogovora in brez prevajanja.