Praznično kronanje kraljev in kraljic

Tečaj francoščine je priložnost za odkrivanje francoskih praznikov in običajev. Če ste si v otroštvu želeli biti kralj ali kraljica in nositi zlato krono (la couronne), se vam v Franciji vaša želja iz otroštva lahko uresniči vsako prvo nedeljo po novem letu. Na ta dan Francozi praznujejo praznik svetih treh kraljev (l’Épiphanie) in ob tej priložnosti nekoga okronajo za kralja (le roi) ali kraljico (la reine).

Praznik kraljev in kraljic

L’Epiphanie se praviloma praznuje 6. januarja, a ker to ni dela prost dan (jour férié), se mu posvetijo prvo nedeljo po novem letu (jour de l’an). Kot vsak francoski praznik pa je tudi ta povezan s tradicionalno francosko hrano. Na ta dan vsaka francoska družina v svojem domu izžreba kralja ali kraljico (tirer les rois), in sicer tako, da si razdelijo okrogel kolač, imenovan galette des rois, v katerem je skrita figurica (la fève). Član družine, ki dobi kos s figurico, je okronan za kralja ali kraljico.

Kraljem in kraljicam pripada tudi krona

Galette des rois (slo. kraljevi kolač) je januarja najbolj zaželeno pecivo v francoskih slaščičarnah. Ob njem prodajajo tudi krono iz papirja, ki jo kralj ali kraljica nosita na praznik. Nenapisano pravilo pravi, da mora izžrebani kralj ali kraljica kupiti kolač galette des rois ob naslednjem praznovanju svetih treh kraljev.

Kaj na ta dan počnejo otroci?

Med deljenjem peciva galette des rois se mora najmanjši otrok skriti pod mizo in »na slepo« (au hasard) določati, komu pripada kateri kos. Včasih se seveda kos peciva s figurico nastavi otroku, da potem ta nosi krono.

Praznovanja v Franciji so polna pestrih in zanimivih običajev. Tečaj francoščine omogoča tudi pogovor o francoskih praznikih.