Chorégies d’Orange – najstarejši francoski festival

Učenje francoščine niso nujno suhoparne vaje nepravilnih glagolov in slovničnih struktur. Tudi francoska glasba je denimo odličen način za spoznavanje tako francoskega jezika kot francoske kulture.

Zagotovo vsi poznamo francoske šansone, a najstarejši francoski festival je namenjen operi in klasični glasbi. Ste že slišali zanj?

Skoraj 150-letna tradicija

Najstarejši francoski festival, ki ga neprekinjeno prirejajo do danes, je Chorégies d’Orange. Njegovi začetki segajo v leto 1869, poteka pa vsako leto julija in avgusta v mestu Orange na jugu Francije. Chorégies d’Orange je tudi eden najbolj priznanih festivalov v mednarodnem merilu, saj na njem nastopajo največja domača in tuja imena klasične glasbe.

Čarobnost rimskega gledališča

Festival Chorégies d’Orange je poseben tudi zaradi prizorišča. Odvija se namreč v antičnem rimskem gledališču polkrožne oblike, ki ima zaradi svoje zgradbe odlično akustiko, poleg tega naj bi bili zidovi za odrom še popolnoma izvirni in nespremenjeni. Gledališče sprejme 8.300 ljudi.

Prve opere v Franciji

Prve opere naj bi v Franciji začeli izvajati sredi 17. stoletja in Parižani naj bi se nad njimi strašansko navdušili. V času kralja Ludvika XIV. so bile opere vse pogostejše, pri čemer so se zgledovali po italijanski operni kulturi.

Verjetno ena najbolj znanih francoskih oper je Carmen, ki jo je v 19. stoletju napisal Georges Bizet. Znani francoski operni skladatelji so še Hector Berlioz, Claude Debussy, François Adrien Boieldieu, Jean-Baptiste Lully, Ernest Chausson in drugi.

Učenje francoščine lahko povežemo z glasbo

Poslušanje francoske glasbe, naj bo moderna ali klasična, popestri učenje francoščine in jezik povezuje s kulturo, saj tako na prijeten način spoznavamo novo besedišče in kulturne reference.