Novi val

Francoski novi val

Tečaj francoščine je odlična priložnost za pogovor o francoskih filmih, saj so ti pomemben del francoske kulture vse od nastanka filmske umetnosti leta 1899. V petdesetih letih prejšnjega stoletja pa se je v Franciji pojavilo novo umetniško gibanje, imenovano »novi val« (la nouvelle vague), ki je pomembno zaznamovalo tako francosko kot tudi tujo kulturno sceno.

Režiserji Claude Chabrol, François Truffaut in Jean-Luc Godard – eni najpomembnejših predstavnikov novega vala. Foto: GaHetNa (Nationaal Archief NL) in Gary Stevens.

Novi val vs. »očkov kino«

Novovalovsko gibanje je nastalo v opoziciji do takratne prevladujoče filmske tradicije, ki se je po 2. svetovni vojni (la Deuxième guerre mondiale) ukvarjala predvsem z adaptacijami znanih literarnih klasikov (les classiques littéraires), kot so denimo romani Zolaja, Maupassanta ali Stendhala. Ti filmi so se zaradi tragične izkušnje nemške okupacije osredotočali večinoma na zgodovinsko in nacionalno tematiko ter tako nemalokrat zapadli v patetiko in dolgočasnost; modernejši režiserji so takšnim filmom nekoliko zlobno rekli kar »očkov kino« (le cinéma du papa).

Snemanje z majhnim proračunom

50. leta so bila za novi val prelomna – ustanovljena je bila Kinoteka (Cinémathèque), izhajati so začeli Kino zvezki (Les Cahiers du cinéma), glavna novovalovska kritiška publikacija. Mladi pionirji novega vala so začeli snemati prve filme, ki so uprizarjali male drame vsakdanjega življenja povsem vsakdanjih ljudi, ne pa visokoletečih nacionalnih mitov (les mythes nationaux). Režiserji (les réalisateurs) so izbirali neznane, a talentirane igralce, ker pa je snemanje večinoma potekalo zunaj, in ne kot pred tem v dragih studiih, so prihranili precej denarja.

Ne kaj, ampak kako

Novi val je znan tudi po eksperimentiranju s filmskim medijem. V obdobju novega vala je vsak režiser razvil svoj lastni stil (son propre style). Ni pomembna samo vsebina, torej kaj je uprizorjeno, ampak predvsem kako.

Novi val danes

Če si želite mirnega in sproščujočega večera v kinu, potem nikar ne izberite novovalovskega filma. Zaradi svoje eksperimentalnosti bo za vse tiste, ki pričakujejo zgolj dobro zgodbo z nekaj »napetosti« oziroma suspenza) (le suspens), verjetno prenaporen in morda celo nerazumljiv (incompréhensible).

Učenje francoščine s pomočjo filma

Učenje s pomočjo filma ima pomembno vlogo, saj nas sooči z živo, govorjeno besedo. Tečaj francoščine v Linguli občasno vključuje tudi filmski večer, ko boste lahko svoje najljubše filme neobremenjeno gledali tudi brez podnapisov.