Poljubljanje po francosko

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da ob učenju jezika pobliže spoznate tudi francosko kulturo in navade. Naj vas ne preseneti, če vas pri srečanju s Francozi doleti kakšen poljubček na lice, saj gre za francoski običaj pri pozdravljanju ali poslavljanju. Način poljubljanja in število poljubov sta odvisna od pokrajine v Franciji, zato se Francozi radi pošalijo, da lahko iz prejetega števila poljubov na lica uganete, kje ste.

Razlike v poljubljanju

Faire la bise se v regijah Francije razlikuje po številu poljubčkov in po tem, katerega lica se je treba najprej dotakniti. Najpogosteje sta poljubčka dva (po eden na vsako lice), trije naj bi bili v navadi v jugozahodnih in osrednjih delih, v severni Franciji pa celo štirje. Seveda je stvar odvisna tudi od tega, kako dobro osebo poznamo in kakšne so njene individualne navade, zato je najbolje najprej opazovati in se ravnati po videnem.

Na kaj je treba biti pozoren?

Dobro je vedeti, da pri poljubljanju na lica ne gre za dejansko poljubljanje, zadoščajo že stik lic in »poljubček v zrak« ter zvok poljuba. Nekakšno nenapisano pravilo je, da faire la bise ni primeren, ko se z osebo šele seznanite, prav tako se naj ne bi na lica poljubljali moški, razen če so v sorodu ali zelo dobri prijatelji, a tudi to je odvisno od tega, kje v Franciji se nahajate. Preberite več podrobnosti o faire la bise.

Kaj pa slavni francoski poljub?

Francijo pa bolj kot s poljubom na lica povezujemo s »francoskim poljubom«, čeprav ta v resnici ne izvira iz Francije. O njegovem izvoru obstaja več teorij, za poimenovanje »francoski poljub« pa naj bi bili krivi ameriški in britanski vojaki, ki so bili med prvo svetovno vojno nastanjeni v Franciji. Nekateri so se zapletli s Francozinjami, ki so bile pri erotičnem poljubljanju veliko bolj pripravljene uporabljati jezik kot ženske iz domovin vojakov, zato naj bi ta poljub obveljal za francoskega.

Francozi brez izraza za francoski poljub

Zanimivo je, da Francozi za slavni francoski poljub do nedavnega sploh niso imeli izraza, vsaj v slovarju ne. Leta 2014 je bil tako francoski slovar Le Petit Robert prvi, ki je za ta pojem vključil glagol galocher, ki ga pojasnjuje kot poljubljanje z jezikom. Kljub temu pa institucija Academie Francaise, ki že stoletja bedi nad francoskim jezikom, besede še vedno ne priznava.

Ste poznali te francoske navade poljubljanja? Tečaj francoščine v Linguli vam daje možnost, da na zabaven in poučen način raziščete tudi francoski vsakdanjik in način življenja.