Francoski vlak TGV – zanimivosti

Francoščina je tako zanimiva, da nam ob učenju čas kar švigne mimo, tako kot pri potovanju (le voyage) s francoskim vlakom (le train) TGV, ki vas s hitrostjo (la vitesse) 320 kilometrov na uro odpelje v vsa večja mesta v Franciji.

Drugo največje železniško omrežje v Evropi

Francosko železniško omrežje (le réseau ferroviaire) obsega skoraj 30.000 kilometrov in je drugo največje v Evropi ter deveto na svetu. Po njem se lahko vozite z vlaki, kot so TER (Transport express régional), Transilien in TGV (Train à grande vitesse). TER so vlaki, ki vozijo znotraj posameznih regij. V regiji Île-de-France, v kateri je tudi Pariz, je TER dobil posebno ime, in sicer Transilien. Izraz izhaja iz besede Francilien, ki označuje prebivalce te regije. Najhitrejši pa so vlaki TGV, ki vas lahko popeljejo do večjih francoskih mest ali celo sosednjih držav (le pays voisin).

Iz Provanse do Pariza v treh urah

Tako kot v Sloveniji lahko tudi v Franciji v treh urah z juga prispete skoraj na skrajni sever države. Če namreč vstopite na vlak (prendre le train) v Marseillu, lahko že čez tri ure izstopite iz vlaka (descendre du train) v Parizu. Vlaki TGV pa niso namenjeni samo potnikom (le passager), temveč jih uporabljajo tudi za prevažanje poštnih pošiljk (le colis) in pisem (la lettre).

Je TGV včasih polž?

Leta 2006 je TGV dobil nov logotip, posledica česar je tudi novo poimenovanje teh vlakov. Če logotip (le logo) obrnemo (retourner), je ta namreč podoben polžu (l’escargot), tako so tudi TGV nekateri poimenovali kar l’escargot.

In čeprav TGV ni počasen (lent) kot polž, se včasih zgodi (il arrive que), da sploh ne prispe na postajo (la gare). Razlog za to je nekaj, po čemer so Francozi zelo znani – stavka (la grève). Francozi se pogosto (souvent) pritožujejo (se plaindre), da železničarji (les cheminots) vedno stavkajo (faire la grève).

Ali moramo vozovnice kompostirati?

Pri potovanju z vlakom po Franciji vam pride prav tudi francoščina, sicer lahko vaše potovanje postane prava zmeda. Na vozovnicah (le billet) na primer piše »Billet à composter avant l’accès au train«. Naj vas beseda composter ne zmede – to pri vozovnicah ne drži. »Billet à composter avant l’accès au train« pomeni,  da jo morate pred vstopom na vlak potrditi.

Pred vsakim peronom (le quai) je namreč rumena naprava, na kateri morate potrditi (composter) svojo vozovnico, sicer morate ob kontroli (le contrôle) plačati kazen (une amende).

V dveh urah v Londonu

Hitri vlaki peljejo tudi od najbolj prometne (la plus fréquentée) železniške postaje na svetu, Gare du Nord, ki stoji v Parizu, do Londona (Londres). Na poti prečkate eno od sedmih čudes moderne dobe (les sept merveilles du monde moderne), to je predor pod Rokavskim prelivom (le tunnel sous la Manche). Do Londona lahko prav tako pridete iz Lilla in Calaisa. TGV vas odpelje tudi do drugih držav, na primer Švice (la Suisse), Španije (l’Espagne), Italije (l’Italie), Belgije (la Belgique) in Nemčije (l’Allemagne).

Francoščina je lahko zelo uporabna, ko potujete po Franciji. Na tečajih v Linguli poskrbimo, da usvojite besedišče, ki vam bo na poti zagotovo prišlo prav.