Ça va? Ça va.

Lingula_ucenje_francoscine_odrasli

Zakaj je dobro poznati vsaj nekaj osnov?

Za popotnika je vedno koristno in zanimivo naučiti se nekaj osnovnih fraz jezika, ki ga govorijo domačini. Sprehod po pariških ulicah, okušanje dobrega francoskega vina in tradicionalnega sira ustvarijo pravo vzdušje.

Kako boste pozdravili Francoze?

Prvi stik z domačini lahko navežemo kar z najbolj pogostim neformalnim pozdravom »Ça va«, na katerega se bo vsak Francoz raje odzval kot na pozdrav v angleščini. To ni le vljudnostna fraza, temveč izraža človekovo počutje. Zanimivo je, da se »Ça va« uporablja tako za vprašanje kot za odgovor. Ko te nekdo ogovori s »Ça va?«, te s tem sprašuje »Kako si?«; odgovor »Ça va« pa pomeni »V redu«. Zakaj bi uporabljali kup besed, če lahko z eno ali dvema povemo vse. Fraza »Ça va« se uporablja predvsem v neformalnem pogovoru, zato je bolje, da se ji izogibamo pri komunikaciji z uradnimi osebami ali nadrejenimi.

»Ça va« ima različne pomene

Pomen besedne zveze »Ça va« nakažejo ton glasu, glasnost in obrazna mimika. Tako isti pozdrav lahko izraža veselje, navdušenje, radoživost, lahko pa tudi nejevoljnost, nezainteresiranost, žalost … Ena sama fraza z mnogimi pomeni. V prevodu bi lahko to pomenilo »Dobro, odlično sem« ali »Še kar bo« ali »Kar gre« ali »Je bilo že bolje«.

Učenje francoščine in njenih osnovnih besed kaže na spoštovanje kulture drugega in Francozi še posebno radi vidijo turiste, ki se potrudijo in govorijo francosko kljub skromnemu znanju. Z znanjem osnov francoščine boste brez dvoma vzbudili pozornost in naklonjenost Francozov. Ça va?