Pariz je vse

Lingula_francoscinaPariz začara vsakogar. Pariz je vse – najlepše, najbolj romantično, najbolj zanimivo in najbolj modno mesto, meka za umetnike in ne nazadnje mesto luči. Mesto s tisoč različnimi obrazi in najbolj priljubljena turistična destinacija na svetu.

  • Ob vseh vzdevkih Pariz vseeno najpogosteje omenjajo kot mesto luči. Čeprav bi marsikdo pomislil, da je ta vzdevek dobil zaradi številnih luči, ki ga razsvetljujejo ponoči, to ne drži. Takšen sloves je mesto dobilo v obdobju razsvetljenstva, ko je postalo intelektualno središče Evrope.
  • Mesto bi kmalu ostalo brez svoje največje znamenitosti – Eifflovega stolpa. Ta je bil sprva postavljen le za čas svetovne razstave Expo leta 1889, kljub številnim protestom meščanov pa so se mestne oblasti odločile, da bo obstal.
  • Pariz ima okoli 60 muzejev, 200 galerij, 100 gledališč in več kot 10.000 restavracij. Med najbolj obiskane znamenitosti poleg Eifflovega stolpa sodijo še Notredamska katedrala, Slavolok zmage, Elizejske poljane, Montmartre, Louvre, Center Georges Pompidou, tudi bazilika Sacré-Cœur.
  • Pariz se lahko pohvali tudi z vrsto znanih prebivalcev, med katerimi so nepozabna šansonjerka Édith Piaf, modna kreatorka Coco Chanel, slikar Claude Monet, pesnik Charles Baudelaire
  • Najpomembnejši dogodek v pariški in francoski zgodovini je francoska revolucija, ki se je nato razširila po vsej državi.

Da vašega obiska Pariza ne bi pokvarilo neznanje francoščine, poskrbimo v Linguli, kjer lahko na kratkih jezikovnih tečajih za popotnike hitro usvojite osnove sporazumevanja v francoščini.