Pariški sindrom

Lingula_francoscina

Pazite, da se vas ne loti pariški sindrom

Tako imenovani pariški sindrom sicer največkrat prizadene japonske turiste. Ko obiščejo Pariz in ugotovijo, da v resnici še zdaleč ni takšen, kot so si ga predstavljali, jih lahko doleti hud kulturni šok.

  • Srečanje z nesramnim taksistom, nevljudnim natakarjem ali nadutim Parižanom, ki ti zaradi neznanja francoščine ne želi pomagati, utegne biti za japonskega turista kaplja čez rob. Pripetljaji, ki bi se jim kakšen evropski turist le nasmejal ali zarobantil nazaj, lahko postanejo za Japonce, ki so znani kot izjemno vljuden in ustrežljiv narod, nočna mora.
  • Vse skupaj je zelo povezano z japonsko kulturo in običaji, pa tudi z dejstvom, da je Francija ena izmed najbolj zaželenih japonskih turističnih destinacij. To spretno izkoriščajo tamkajšnje potovalne agencije in prav tako mediji, ki Francijo slikajo v kar najbolj romantični in idealistični luči.
  • Francijo obišče okoli milijon japonskih turistov na leto, sindromu pa jih podleže v povprečju 12, pretežno ženske v 30. letih. Japonsko veleposlaništvo ima zato v francoski prestolnici v ta namen odprto 24-urno telefonsko linijo, ponuja pa tudi zdravstveno oskrbo. Tretjina pacientov si sicer opomore takoj, ko odpotuje domov.
  • Pariški sindrom je leta 1986 prvi diagnosticiral japonski psihiater Hiroaki Ota, živeč v Parizu. Diagnoza se postavi, kadar oboleli pred potovanjem ni imel takšnih simptomov in ko ti ob njegovi vrnitvi domov izginejo. Sindrom naj bi se pri nekaterih razvil zaradi vsega razburjenja in navdušenja nad obiskom Pariza, kasneje pa tudi izčrpanosti zaradi nenehnega tekanja od ene znamenitosti do druge. Takšno počutje lahko povzroči hitrejše bitje srca, posledično vrtoglavost ali omotico, pomanjkanje zraka in nazadnje halucinacije.

Če ste med branjem članka navdušili za učenje francoščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Za vas imamo pripravljene najrazličnejše jezikovne tečaje, med katerimi lahko izbirate po svojih željah: Za kakršnakoli vprašanja in dogovor za brezplačen svetovalni pogovor smo vam vedno na voljo.