Avignon in zanimiva dejstva

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da poleg jezika pobliže spoznate tudi Francijo. Avignon je mesto in občina v regiji na jugovzhodu Francije, ki zaradi bogate kulturne dediščine vsako leto privablja številne turiste z vsega sveta.

Avignon kot del Unescove svetovne dediščine

Avignon slovi po bogati zgodovinski dediščini – na seznam Unescove svetovne dediščine so uvrščeni številni deli mesta (la ville), zgradbe in strukture. Zaščiten je na primer tudi muzej (le musée) Petit Palais, ki je videti kot velikanska trdnjava, v njem pa si lahko ogledamo čudovito zbirko skulptur in slik iz srednjega veka in renesanse.

Največja gotska palača na svetu

Med letoma 1309 in 1377 je bil v Avignonu tudi sedež papeštva (le papisme). V tem času so tu živeči papeži naročili gradnjo palače in utrdbenih zidov, ki še danes obdajajo središče mesta. Palača (la palais) in obzidje (les remparts) še vedno stojita in se uvrščata med najbolj znane znamenitosti Avignona. Le Palais des Papes je največja gotska palača na svetu in je odprta za obiskovalce.

Slavni avignonski most

Avignonski most z uradnim imenom Pont Saint-Benezet je bil zgrajen v 12. stoletju. Danes je del Unescov dediščine, ohranjena pa je manj kot polovica prvotne konstrukcije, saj se je druga polovica porušila. Obiskovalci se lahko povzpnejo na mostni stolp in se nato sprehodijo proti koncu mostu  (le pont). Na mostu je tudi trgovina z vini, kjer prodajajo najbolj znana vina (le vin) iz regije. Most je svojo svetovno slavo doživel s pesmijo Sur le Pont d’Avignon – poslušajte jo.

Les papalines d’Avignon – sladica z origanom

Avignon je tudi rojstno mesto sladice (le dessert) z imenom les papalines d’Avignon. Sladica vsebuje sestavine, kot so liker (le liqueur), čokolada (le chocolat) in origano (l’origan).

Lokalni slaščičarji so les papalines d’Avignon prvič pripravili leta 1960. Sladice ne more pripraviti kar vsaka slaščičarna, saj morajo prej pridobiti posebno potrdilo (le certificat), ki jim dovoljuje ukvarjanje s to dejavnostjo. Lokalne slaščičarne vsako leto ročno izdelajo približno pet ton te zanimive sladice.

Gledališki festival

Glavni dogodek leta v mestu je zagotovo gledališki festival (le festival) Avignon, ki ga prirejajo julija. Na festivalu, ki velja za enega najstarejših in najbolj znanih festivalov umetnosti in kulture na svetu, si lahko ogledate na stotine glasbenih, plesnih in gledaliških predstav (le spectacle), ki se odvijajo po vsem mestu.

Tečaj francoščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v francoskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Franciji.