Les Ballons des Vosges – čudoviti Vogeški baloni

Tečaj francoščine je idealna priložnost za spoznavanje Francije in bogatenje besedišča v tem zvenečem jeziku. Gorovje Les Ballons des Vosges oziroma v prevodu Vogeški baloni je dobilo ime po svojih zaobljenih vrhovih, zaradi česar je podobno kupu balonov. Ta severovzhodni del Francije je posejan z gozdovi (la forêt), pašniki, močvirji, kmetijami in zgodovinskimi znamenitostmi, od leta 1989 pa je uradno naravni park. Je eden od največjih in najbolj poseljenih parkov v Franciji.

Raj za pohajkovanje, kolesarjenje, vodne športe in feratanje

Območje lahko raziskujete peš po označenih poteh. Zelo je priljubljena nordijska hoja (la marche nordique). Lahko pa tudi na kolesu ali konju in pozimi s krpljami (en raquettes). Ali pa tečete na smučeh (le ski de fond), saj je tu več kot 500 tekaških prog. Območje je bogato tudi z vodami, saj ima več kot 670 potokov (le ruisseau) oziroma rek (la rivière) ter 30 jezer (le lac) in ribnikov, kjer se lahko ukvarjate z vodnimi športi ali pa se posvetite ribolovu (la pêche). Plezalcem pa ponuja več kot 30 naravnih plezališč.

S kolesom po vinski poti

Po vhodnih pobočjih Vogezov se lahko s kolesom (en vélo) odpravite po vinski poti (la route des vins). Pot vodi okoli hribov ter gre skozi sto vinskih vasic (le village). Kar 50 se jih lahko pohvali z nazivom A.O.C. Alsace Grand Cru. Vzporedno z vinsko potjo pa poteka rimska cesta, ki vodi mimo ruševin srednjeveških gradov, cvetočih vasic, vinogradov, cerkvic.

Poskusite najstarejši francoski sir

Z vinske poti lahko skočite na sirovo (la route des fromages), kjer lahko poskusite tudi enega od treh najstarejših francoskih sirov, Munster ali Géromé. Sir Munster ali Géromé je najbolj tipičen in znan sir Alzacije. Imenujejo ga po besedi za samostan (le monastère).

Krvava preteklost

Vogeško gorovje je bilo v preteklosti prizorišče številnih bitk med Francozi in Nemci. Od leta 1871 do 1918 je tu potekala tudi meja med Nemškim cesarstvom in Francijo.

Tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula je dinamičen in vključuje številne pogovore o francoski kulturi, kar pripomore k hitrejšemu napredku v jeziku. Nove besede si boste zapomnili v uporabnih stavkih, da se boste lažje sporazumevali na potovanjih v francosko govoreče države.

Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.