Bretonska obala in njeni čari

Tečaj francoščine ponuja hkrati s praktično konverzacijo tudi spoznavanje Francije in njenih znamenitosti. Poznate kar 1200-kilometrsko bretonsko obalo?

La Bretagne, Breizh ali Bertaèyn? Francoščina, bretonščina in galščina

Polotok Bretanja leži na skrajnem severozahodu Francije, ob Atlantskem oceanu (l’océan Atlantique), kjer se mešajo različne kulture in jeziki. Na severu Bretanjo obliva Rokavski preliv, na jugu pa Biskajski zaliv. Uradni jezik v tej samosvoji keltski deželi je francoščina, vendar ponekod govorijo tudi še bretonsko in galsko (le breton et le gallo).

Kje se najbolj prijetno živi?

Prestolnica (la capitale) Bretanje, Rennes, ki ima nekaj manj kot 800.000 prebivalcev in je deseto mesto po velikosti v Franciji, je bila izbrana za kraj, kjer naj bi bilo življenje (la vie) najbolj prijetno. Mesto z več kot dvatisočletno zgodovino (l’histoire) ima tudi enega največjih univerzitetnih kampusov v Franciji z več kot 60.000 študenti (l’étudiant).

Pokrajina utrjenih pristanišč

Najbolj zanimivi kraji bretonske obale (la côte bretonne) so pristanišča:

  • Malo z mestno utrdbo,
  • Le Diben – Plougasnou z znanimi peš potmi in veličastnimi razgledi na morje ter
  • Brest z naravnim pristaniščem (le port) ter srednjeveškim zidom in gradom.

Dežela visokih klifov, lepih plaž in roza granitov

tečaj francoščinePerros-Guirec je eden najbolj znanih bretonskih turističnih krajev za poletno sezono. Poznan je po prestižnih domovanjih s konca 19. in začetka 20. stoletja ter plažah Trestringel in Trestraou. Sloves pa so mu prinesli grozdnati skupki roza granitov v Ploumanachu. V tem nenavadnem in neokrnjenem koščku narave se je najlepše sprehoditi peš ter uživati v pogledih na kraljestvo majhnih zalivov belega peska in turkizno modro morje.

Obvezen prigrizek – kruhki z namazom iz skuše

V Bretanji je poleg aperitiva obvezno pokusiti (goûter) tradicionalno bretonsko ribjo kulinarično specialiteto les rillettes de poisson. Gre za kruhke z namazom iz skuše (le maquereau).

Obiščite tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula. Poskrbeli bomo, da boste spregovorili sproščeno in mimogrede spoznali tudi Francijo.

Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.