Camargue – čarobni svet med nebom in morjem

Tečaj francoščine bogati naše besedišče in širi obzorja, saj na urah spoznavamo tudi lepe kotičke Francije.

Camargue je naravni park (le parc naturel) v južni Franciji, ki leži v delti reke Rone (Rhône). Razprostira se kar na 930 kvadratnih kilometrih. Od leta 1977 je tudi pod Unescovo zaščito, njegovo uradno ime pa je Parc naturel régional de Camargue.

Med nebom in morjem (entre le ciel et la mer)

To veliko območje, pogosto imenovano »med nebom in morjem«, je dom izredno bogati flori in favni (la flore et la faune). V številnih lagunah in močvirjih (le marais), ki jih od morja ločijo peščeni nasipi, denimo živi več kot 400 vrst ptic, očarljivi kamarški konji in na tisoče ljubkih rožnatih flamingov.

Od rožnatih flamingov in ptic do konj in bikov

Camargue je pomembno ozemlje za nekatere ptice stalnice, saj jih sedem vrst gnezdi (nicher) le tukaj, in za mnoge ptice selivke (l’oiseau migrateur), še posebej race (le canard), saj jih sem na prezimovanje (l’hivernage) prileti kar 200.000.

Kar eno tretjino tega čarobnega sveta prosto živečih konj (le cheval), bikov (le toureau), ptic (l’oiseau), roza flamingov (le flamand rose), ki je obdano z obdelanimi površinami, pomenijo jezerca (le lac) in močvirja.

Rdeči riž?

Območje je znano tudi po rdečem rižu (le riz rouge), ki je nastal z naravno mutacijo, zaradi katere je njegova lupina rdečkaste barve. Od leta 1998 ima oznako zaščitenega geografskega porekla (l’indication géographique protégée – IGP).

Zakaj pa je sol v Camargueu roza barve?

Kamarška sol je obarvana roza zaradi mikroskopsko majhnih roza alg, hitrega izhlapevanja vode in manjših količin padavin.

V Camargueu se s solinarstvom (la saliculture) ukvarjajo že od rimskih časov in je to še vedno ena od pomembnih dejavnosti.

Kdo poleg turistov še roma na ta del francoske obale?

V ta del Francije večkrat letno potekajo romanja (les pèlerinages) Romov z vseh koncev Evrope (des quatre coins d’Europe) ali celo z drugih kontinentov. V cerkvi Saintes Maries de la Mer častijo svojo svetnico Saro, ob tej priložnosti pa njen kip do sredine njegove višine položijo v morje.

Kaj početi?

Če se boste odločili obiskati ta del mediteranske obale (la côte méditerranéenne), boste morda kar v zadregi (l’embarras du choix), katero od številnih aktivnost izbrati:

 

  • odkrivanje tradicije in zgodovine (le découverte de la tradition et l’histoire),
  • pohajkovanje peš ali na konju (le balade à pied ou à cheval),
  • običajne turistične poti (la route touristique),
  • vodne aktivnosti (les activités nautiques) ali pa
  • lenarjenje na plaži (le farniente sur la plage).

 

Tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula odpira tudi okno v geografski in kulturnozgodovinski svet Francije.

Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.