Renesančni dvorec Chantilly

Tečaj francoščine je dobra priložnost, da poleg jezika spoznate tudi francosko kulturo in zgodovino. Dvorec Chantilly je eden izmed najbolj dragocenih delov francoske kulturne dediščine, njegova zgodovina pa razkriva veliko več kot le lepo arhitekturo renesančnega časa.

Veliki in mali dvorec

Dvorec Chantilly stoji v istoimenskem mestu Chantilly le nekaj deset kilometrov od Pariza. Kompleks sestavljata dve stavbi: Mali dvorec (Petit Château), ki je bil zgrajen v drugi polovici 15. stoletja, in Veliki dvorec (Grand Château), ki je bil med francosko revolucijo uničen, v celoti pa ga je obnovil francoski princ, vojvoda Henri d’Aumale.

Neokrnjeni zaklad iz 19. stoletja

V dvorcu je umetnostna galerija (la galerie d’art), ki hrani drugo največjo in najlepšo zbirko slik v Franciji, prekaša jo le še tista v Louvru. Umetnine je v 19. stoletju zbral in razstavil princ Henri d’Aumale, ki je takrat bival v dvorcu. Po njegovi smrti je vse umetnine zapustil Francoskemu inštitutu pod pogojem, da slike (le tableau) v galeriji ohranijo na istem mestu in jih ne posojajo drugim muzejem. Poleg slik v dvorcu hranijo tudi srednjeveške rokopise, tiskane knjige, orožje ter pohištvo iz različnih zgodovinskih obdobij.

Grajski vrtovi so geometrijska umetnost …

Dvorec je obdan s čudovitimi vrtovi, ki jih je v slogu francoskega vrta oblikoval glavni vrtnar kralja Ludvika XIV. Besedna zveza »francoski vrt« (jardin à la française) označuje geometrično pravilen vrt, ki se drži začrtanih vzorcev, ki jih določi krajinski arhitekt. Žive meje (la haie) so pravilnih geometrijskih oblik, pogosto v obliki labirintov. Na tradicionalnih francoskih vrtovih so pogosti tudi fontane in kipci (la statue).

Kaj imata skupnega dvorec in krema Chantilly?

Zasluge za recept sladke stepene smetane, ki jo poznamo tudi pod imenom »krema Chantilly«, pogosto pripisujejo francoskemu kuharju Françoisu Vatelu, ki je v 17. stoletju delal na dvorcu. Nasprotniki te teorije trdijo, da so takšno kremo poznali že v 16. stoletju v Angliji, besedna zveza »la crème Chantilly« pa naj bi postala pogosta šele v 19. stoletju. Krema naj bi ime dobila po dvorcu zato, ker je bil Chantilly tisti čas simbol prefinjene hrane.

Temačna legenda z dvorca …

Kot vsaka zgodovinska graščina ima tudi Chantilly svojo temačno legendo. Kuhar François Vatel je na dvorcu pripravljal tridnevno pogostitev za 2.000 gostov v čast (en l’honneur de) kralja Ludvika XIV. Ker je zamujala dostava morske hrane, naj bi klonil pod pritiskom odgovornosti in drugi dan pogostitve storil samomor. Njegovo truplo (le corps) so našli, ko so mu prišli povedat, da so ribe le dostavili.

Obiskal ga je tudi James Bond!

Dvorec je bil prizorišče legendarnega (légendaire) filma o Jamesu Bondu »Od tarče do smrti«, posnetega leta 1985. Veličastna graščina je bila v filmu dom kriminalca Maxa Zorina, ki ga je igral Christopher Walken, v vlogi Bonda pa je še zadnjič zaigral Roger Moore.

Francoska zgodovina skriva še ogromno zanimivosti, tečaj francoščine v Linguli pa je odlična priložnost, da se zapeljete v preteklost in jih spoznate.