Grasse – svetovna prestolnica parfumov

Tečaj francoščine ob spoznavanju francoskega jezika bogati tudi naše poznavanje francoske kulture. Grasse, ki je bil nekoč mestna republika, je slikovito mesto (la ville) na jugovzhodnem delu administrativne regije Provansa-Alpe-Azurna obala (Provence-Alpes-Côte d’Azur), ki je že od nekdaj dišalo.

Prestolnica dišav

Zdaj je v mestu kar okoli 30 tovarn parfumov (le parfum), za svetovno prestolnico dišav (la capitale mondiale du parfum) pa je bilo razglašeno že v 17. stoletju. V srednjem veku so se ukvarjali predvsem z usnjem (le cuir), po 17. stoletju pa, kot rečeno, z destilacijo dišav. Ob tem se seveda ponašajo tudi z bogato trgovsko tradicijo.

Dišeči pomarančni cvetovi in jasmin

Blago podnebje na vznožju Primorskih Alp (Alpes Maritimes) je idealno za gojenje cenjenih pomarančnih cvetov (la fleur d’oranger) in jasmina (le jasmin). Njihov znani gojitelj je bil Siméon Roux, ki je francoski dvor zalagal z olivnim oljem, kremami in parfumi.

Kaj imata skupnega Ludvik XV. in Napoleon Bonaparte?

Oba sta vzljubila kolonjsko vodo (l’eau de cologne) in s tem prispevala k priljubljenosti dišav.

Parfumirane rokavice

Plemstvu (la noblesse) vonj usnja ni bil prijeten, zato je Galimard izumil parfumirane rokavice (les gants parfumés). Par rokavic je podaril tudi Katarini Medičejski, ki je bila nad darilom (le cadeau) navdušena. S tem se je izdelek (le produit) razširil na dvoru in med vso visoko družbo (la haute société).

Ustanovitev ene od prvih francoskih parfumerij

Ob vse večji priljubljenosti parfumiranih rokavic so se ustvarjalci parfumov v Grassu specializirali za pridobivanje cvetne vode. Jean de Galimard, gospodar Seranona in častni član združenja izdelovalcev rokavic in dišav je tu leta 1747 ustanovil eno od prvih parfumerij (la parfumerie).

10.000 ton cvetov

V Grassu dandanes predelajo približno 10.000 ton cvetov, ki ne prihajajo le iz Francije, ampak tudi iz tujine – Maroka, Indije, Turčije itd. Pridobljene dišave (la senteur) pa poleg parfumov uporabljajo tudi v kozmetiki, v aromah (l’arôme) za hrano, pralnih praških in podobno.

Prikaz nekoč strogo varovane skrivnosti

Leta 1980 so ob cesti v Cannes odprli tovarno muzej ter leta 1996 novo tovarno parfumov in mila v srednjeveški vasici Eze. Od takrat si je izdelovanje (la production) parfumov, ki je bilo vse do takrat strogo varovana skrivnost (le secret), končno mogoče tudi ogledati.

Tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula poteka v sproščenem in prijetnem vzdušju, kar vsekakor poveča motivacijo in pripomore k hitrejšemu napredku.