Nenavadna imena francoskih krajev

Tečaj francoščine je dobra priložnost, da poleg jezika spoznate tudi zanimivosti Francije. Nekaterim imenom francoskih mest in vasi se boste zagotovo nasmejali ali pa povzdignili obrvi (les sourcils), saj so zelo nenavadna.

Dobrodošli v mestecu golih teles!

Corps-Nud je mesto s skoraj tri tisoč prebivalci v Bretanji. Ime tega majhnega kraja lahko dobesedno prevedemo kot »gola telesa«, kar zagotovo lahko preseneti (surprendre) kakšnega tujca, ki zaide v ta del Francije.

Poljub na vrat …

Ime francoske vasice Coubisou z le nekaj sto prebivalci (l’habitant) ima zelo simpatičen pomen, in sicer »poljub na vrat«. Très sympa!, kajne?

Velik idiot?

V severozahodnem delu Francije leži mestece z zelo nenavadnim imenom Trécon, kar dobesedno pomeni »velik idiot« oz. nekdo, ki je zelo neumen (stupide). Zanimivo bi bilo izvedeti, kaj o imenu kraja menijo (penser) prebivalci …

Kondom

Condom je francosko mesto z nekaj več kot sedem tisoč prebivalci, ki leži v pokrajini (la province) Gaskonji. V njem je kar nekaj lepih kotičkov, eden najbolj nenavadnih pa je zagotovo tudi muzej kondomov (le préservatif), ki naj bi privabljal vse več radovednih turistov.

Ste že slišali za »Mojo bradavičko«?

Vasica v Franciji nosi tudi ime Monteton, ki bi ga lahko prevedli kot »moja bradavička« oz. »bradavica«. Vasica (une petit village) z le nekaj več kot 200 prebivalci leži na jugozahodnem delu Francije.

Združenje francoskih mest in vasi s smešnimi imeni

Francoski kraji z nenavadnimi in smešnimi imeni imajo tudi svoje združenje, ki se imenuje Association des communes de France aux noms burlesques et chantants. Leta 2018 je bilo v združenje vključenih kar 41 francoskih krajev (la ville), ki so s svojim imenom privabili nasmešek na obraz.

Tečaj francoščine vas bo obogatil z novopridobljeno sposobnostjo komunikacije v francoščini, ki vam bo prišla zelo prav med potepanjem po francoskih mestih.