Korzika – francoski sredozemski biser

Tečaj francoščine je lepa priložnost, da poleg jezikovnih posebnosti spoznate tudi državo in njene zanimivosti. K Franciji sodi kar nekaj manjših otokov (l’île), razpršenih po vsem svetu, največji francoski otok v Sredozemskem morju pa je Korzika, ki jo vsako leto obiščejo turisti (le touriste) z vsega sveta.

Dopust za vse okuse!

Korzika je gorat otok s številnimi potmi za kolesarje (le cycliste), pohodnike in ljubitelje planinarjenja. Za tiste, ki so željni adrenalina in vodnih poti, bo prava stvar soteskanje (faire du canoë), saj ima Korzika številne reke in jezera, ki so zelo čisti in se v njih lahko tudi kopate. Čudovite peščene plaže (la plage de sable) bodo zagotovo navdušile vsakogar, pot do tistih najlepših pa je velikokrat lahko zapletena in zahteva kar nekaj raziskovanja.

Zanimiva naravoslovna območja

Parc Naturel Regional de Corse je zatočišče mnogih redkih živalskih in rastlinskih vrst. Calanches de Piana je gorati del parka, ki je na Unescovem seznamu naravne dediščine.

S katerimi sestavinami najraje kuhajo Korzičani?

Korziška (corse) kuhinja večinoma vključuje sestavine, ki jih pridelujejo na otoku. Med najpogostejšimi so sir (le fromage), svinjina in med.

Kako različni sta si korziščina in francoščina?

Uradni jezik Korzike je seveda francoščina, ki jo govorijo in razumejo vsi prebivalci otoka. Kljub temu pa se večina sporazumeva (communiquer) v korziščini, ki je jezik korziškega ljudstva, ki je prebivalo na otoku, preden si ga je v 18. stoletju podredila Francija, še danes pa jo poučujejo tudi v šolah (l’école). Korziščina naj bi bila podobna italijanskemu jeziku (l’italien), kar ni nič čudnega glede na geografsko lego otoka.

francosko korziško slovensko
fleuve fiume reka
forêt furesta gozd
lac lavu jezero
mer mare morje
mont monte gora
tour torre stolp
vallée fiuminale dolina

Tečaj francoščine in pridobljeno znanje vam bosta prišla zelo prav med potepom po Franciji, saj se boste naučili številnih novih fraz in besed ter jih uporabili v različnih situacijah.