Les Baux-de-Provence – slikovita vasica

Tečaj francoščine vas bo izuril v praktičnih dialogih, ob tem pa boste spoznali tudi francoske kraje in znamenitosti. Morda poznate Les Baux-de-Provence, srednjeveško vasico z le nekaj deset prebivalci, ki je bila večkrat imenovana za najlepšo v Franciji?

Provansa in boksit

Vasica, katere griče tako kot preostali del Provanse obarva dišeča sivka (la lavande), je svoje ime dobila po pokrajini Provansi in boksitu (la bauxite), ki ga je tu odkril geolog Pierre Berthier.

Vasica slikovitih ruševin

Večina njenih znamenitosti so slikovite ruševine (les ruines pittoresques), posledica številih menjav oblastnikov na tem območju.

Vasica leži na vrhu gora (la montagne) Alpilles, ruševine gradu (le château), ki so največja znamenitost, pa se iz silhuete dvigujejo kot krona.

Od tod je lep razgled na čudovito pokrajino (le paysage magnifique), ki si jo vsako leto ogleda kar milijon in pol obiskovalcev.

Strateška lega

Zaradi svoje strateške lege in mediteranskega podnebja (le climat méditerranéen) je bil kraj ves čas zanimiv za poselitev, poleg tega se z vrha odpira lep pogled proti jugu. Največji razcvet je vas doživela v srednjem veku, ko so tu vladali graščaki Baux, kasneje je bila nekaj časa pod neapeljskim cesarstvom, nato pod francosko krono.

Oljke in trta (la vigne)

Včasih so se prebivalci ukvarjali predvsem s pastirstvom (le pastoralisme) in kamnoseštvom (la maçonnerie), zdaj pa pridelujejo oljčno olje in vino, glavna dejavnost pa je seveda turizem.

Po poteh Grimaldijevih (Sur les pas des Grimaldi)

Sredi 17. stoletja je bila vasica ponujena celo monaški družini Grimaldi. Kot spomin na to nosijo monaški princi še vedno tudi naziv Marquis de Baux.

Obiščite tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula in poskrbeli bomo, da ne boste le govorili kot Francozi, ampak tudi dobro spoznali Francijo.

Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.