Lille in zanimiva dejstva

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da poleg jezika pobliže spoznate tudi Francijo. Lille je glavno mesto severne francoske regije Nord-Pas-de-Calais in velja za četrto največje metropolitansko ozemlje v Franciji.

Flamske korenine

Lille ali »la Capitale des Flandres« (flamska prestolnica) je še posebej znan po svoji kulturi in flamskih koreninah. Mesto je postalo francosko šele, ko ga je Ludvik XIV. leta 1667 prevzel od španske Nizozemske. Sprehod po ulicah starega mesta obiskovalcu hitro razkrije vplive francoske in flamske arhitekture (l’architecture). Ulice so tlakovane s kamnom in obkrožene z visokimi stavbami iz rdeče (rouge) opeke.

Mesto študentov

Lille je pravo študentsko mesto, saj je več kot 100.000 prebivalcev študentov (l’étudiant). Mestna kultura, nočno življenje in dnevne aktivnosti pa so tako zelo usmerjeni v študentsko prebivalstvo.

Največji bolšji sejem v Evropi

Lille je znan po svojih poletnih trgih, festivalih in koncertih (le concert). Eden izmed najpomembnejših dogodkov je Braderie de Lille, največji bolšji sejem v vsej Evropi, ki se ob koncu poletja (l’été) odvija že od srednjega veka. Na sejmu prodaja na tisoče prodajalcev, med najbolj priljubljenimi predmeti pa so stare knjige (le livre), porcelan, srebrnina (l’argenterie), oblačila, nakit in umetnine.

 »Lille est une belle ville!«

S frazo, ki pomeni, da je Lille čudovito mesto, domačini svoj rodni kraj predstavljajo svetu. Leta 2004 je bil izbran tudi za evropsko prestolnico kulture in je gostil številne kulturne dogodke, razstave (l’exposition), filmske in gledališke predstave ter koncerte.

Najpomembnejši muzej v Franciji za Louvrom!

Umetnostni muzej Palais Beaux-Arts ima prestižno zbirko evropskega slikarstva iz različnih zgodovinskih obdobij, kiparskih umetnin in reliefnih zemljevidov francoskih mest. V njej najdemo mojstrovine umetnikov (l’artiste), kot so Goya, Rembrandt in Rubens, ter številnih drugih.

Arheologija razkriva skrivnosti zgodovine

Mesto Lille, nekoč L’Isle, naj bi bilo po legendi (la légende) ustanovljeno leta 640, prva omemba naselja pa je šele iz leta 1066. Kljub temu pa so arheološke najdbe potrdile in dokazale prisotnost ljudi (les gens) že od leta 2000 pred našim štetjem.

Tečaj francoščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v francoskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Franciji.