Mont Saint-Michel – plavajoče mesto

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da poleg jezika pobliže spoznate tudi Francijo. Razen velikih znanih mest ponuja ta država tudi kopico manj znanih krajev, ki so prav tako čudoviti – ali pa še bolj. Eden izmed njih je zagotovo Mont Saint-Michel ob severni obali Francije.

Del dneva otok, del dneva kopno

Zaradi svoje lege ob morju je Mont Saint-Michel izpostavljen večmetrski razliki med plimo (la marée basse) in oseko (il marée haute). Zaradi plimovanja lahko tako ta francoski kraj za več ur v dnevu postane otok, povsem odrezan od kopnega.

Simbol francoske identitete

Samostan na vrhu Mont Saint-Michela skozi zgodovino ni imel le verske (religieux) vloge, temveč tudi vojaško (militaire). Angleži so ga pogosto skušali zavzeti, a brez uspeha in prav zato je bil kraj takrat eden izmed simbolov (le symbole) francoske identitete. Danes pa ga poznamo bolj kot kulturni (culturel) in zgodovinski (historique) spomenik, uvrščen je tudi na seznam svetovne kulturne dediščine pri Unescu.

Manj kot 100 prebivalcev

Mont Saint-Michel ima le 44 prebivalcev, njihovo glavno opravilo pa je skrb za množice turistov, ki se zgrinjajo k njim. Tako peščica ljudi skrbi za več kot tri milijone gostov (le visiteur) na leto.

Slana lokalna specialiteta

Občasne poplave slane vode so ustvarile slane močvirske travnike, na katerih se pasejo ovce (le mouton). Meso teh ovac ima zaradi vsebnosti soli v njihovi hrani poseben okus in tako je ena izmed lokalnih specialitet slana jagnjetina (l’agneau de pré-salé), ki jo ponujajo številne restavracije na vzpetini.

Srednjeveški romarski kraj

Na vrhu griča (la colline), kot že rečeno, stoji samostan »Abbaye du Mont Saint Michel«, zgrajen v srednjem veku. Najprej so v 7. stoletju postavili le kapelo (la chapelle), ki je bila posvečena sv. Mihaelu, kmalu pa je pritegnila mnoge romarje, zato so kasneje na vzpetini ustanovili in zgradili tudi samostan. Na griču so še številne stavbe, nekatere obnavljajo (rénover) še danes.

Navdih filmom in videoigricam

Zaradi zanimive lege in arhitekture je to napol otoško mesto še danes v navdih sodobnim ustvarjalcem. Podoba glavnega mesta v priljubljenem filmu (le film) »Gospodar prstanov – Kraljeva vrnitev« naj bi nastala prav po navdihu Mont Saint- Michela. Mesto s podobnimi stavbami in obliko pa lahko vidimo tudi v videoigrah (le jeu vidéo) Pókemon in Assassin’s Creed.

Tečaj francoščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v francoskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Franciji.