Montmartre – pariški grič

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da poleg jezika pobliže spoznate tudi Francijo. Grič Montmartre je s 129 metri nadmorske višine najvišja točka v Parizu. Njegovo ime pomeni »gora mučenikov« (le mont des martyrs), saj gre za kraj mučeništva prvega pariškega škofa in njegovih spremljevalcev.

Bazilika Svetega srca

Z vrha griča Montmartre se vzpenja mogočna bazilika Sacré Cœur (sveto srce). Po izgradnji, leta 1914, so jo kritizirali, saj naj bi zaradi svoje arhitekture preveč izstopala (ressortir), zdaj pa sodi med največje znamenitosti Pariza. Izpred bazilike je mogoče videti celoten Pariz kar 50 kilometrov daleč v vse smeri.

Grič svetovno znanih umetnikov 19. in 20. stoletja

Danes je Montmartre eden izmed najdražjih predelov Pariza, včasih pa ni bilo tako. Montmartre je bil soseska delavskega razreda, konec 19. in na začetku 20. stoletja pa so tam živeli ali imeli ateljeje (l’atelier) številni umetniki (l’artiste). Med njimi so bili Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec, Suzanne Valadon, Piet Mondrian, Pablo Picasso, Camille Pissarro in Vincent van Gogh.

Na kosilo v Lapin Agile!

Stara restavracija na Montmartru, imenovana Lapin Agile, je še danes izjemno priljubljena. Izhaja iz časov impresionizma in kubizma, ko je tja pogosto zahajal tudi slavni Picasso. Zaradi pomanjkanja denarja naj bi velikokrat plačal (payer) kar s svojimi slikami (le peintre).

Ko ga je lastnik restavracije enkrat vprašal, zakaj se na sliko ni podpisal, pa je Picasso hudomušno odvrnil: »Rad bi si kupil kosilo, ne pa cele restavracije!«

V konfliktu s Parižani

Prebivalci Montmartra so bili večino časa v kakšnem sporu s preostalim Parizom. Montmartrois, kot se imenujejo prebivalci Montmartra, se razlikujejo od preostalih Parižanov, kar tudi s ponosom povedo.

Leta 1871 so se prebivalci Montmartra celo uprli (s’insurger contre) in bili nekaj manj kot tri mesece neodvisni (indépendant de).

Kdo so boboji?

Prebivalcev z dejanskimi koreninami na Montmartru je vedno manj. Mnogi današnji prebivalci Montmartra so znani kot boboji – meščanski boemi (le bohème). To so ljudje, ki veliko zaslužijo, a se pretvarjajo (faire semblant), da živijo življenje filozofov in boemov, zato »pravi« prebivalci Montmartra pogosto kritizirajo zlaganost novopečenih sosedov.

Na mnogih mestih lahko vidimo tudi grafite (les graffitis) z besedami »Bobos, cassez-vous«, kar pomeni: »Boboji, izginite!« Preberite več o bobojih.

Tečaj francoščine v Linguli vam bo pomagal do suverenega komuniciranja v francoskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Franciji.