Francija in nacionalni parki

Tečaj francoščine je dobra priložnost, da poleg jezika spoznate tudi geografske zanimivosti Francije. Med številnimi turističnimi atrakcijami (l’attraction touristique), ki jih ponuja ta država, se zagotovo splača obiskati tudi katerega od desetih nacionalnih parkov.

Prvi francoski nacionalni park

Park Vanoise leži v francoskih Alpah, in sicer v masivu Vanoise. V tem visokogorskem parku lahko med številnimi živalskimi vrstami najdemo tudi alpskega kozoroga (le bouquetin alpin), ki večino leta preživi nad gozdno mejo. Nekatere rastline pa uspevajo zgolj na tem območju, na primer trebušasti svišč (Gentiana utriculosa). Park obdajajo vasice in smučišča (les pistes de ski).

Med Španijo in Francijo

Park Pyrénées leži na meji med Španijo in Francijo ter ponuja čudovit razgled na gorato pokrajino. Obiskovalci se lahko odločajo med pohodništvom, smučanjem, planinarjenjem (l’alpinisme) in opazovanjem neokrnjene narave. Park je bil sprva namenjen predvsem proučevanju živalskih in rastlinskih vrst ter ohranjanju biodiverzitete (la biodiversité). To jim je zagotovo tudi uspelo, saj danes v njem živi več kot 70 vrst sesalcev.

Park z več kot 60 jezeri

Park Écrins na jugovzhodu Francije spada med najbolj priljubljene francoske parke, saj ga vsako leto obišče skoraj miljon ljudi. Gre za gorato območje z več kot sto vrhovi. Obiskovalce navdušujejo tudi številna jezera (le lac), ki se skrivajo med gorami.

Klifi, delfini in želve

Park Calanques v južnem delu Francije je zanimiv predvsem zaradi razmerja med vodnim in kopnim delom – veliko večino površine parka namreč pomeni vodni svet, le nekaj deset kvadratnih metrov pa je kopnega. Beli klifi (la falaise) in turkizno morje so odličen kraj za raziskovanje. Poleg čudovitega razgleda pa lahko v parku vidite tudi delfine in želve (la tortue).

Več kot sedem milijonov turistov

Francija torej ne ponuja le zanimive arhitekture v lepih mestih z dolgo zgodovino, temveč veliko vlaga tudi v ohranjanje (la protection) narave in njenih ekosistemov. Tako nacionalne parke Francije obišče več kot sedem milijonov turistov na leto.

Tečaj francoščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v francoskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med odkrivanjem čudovitih nacionalnih parkov v Franciji.