Nîmes – Rim južne Francije

Tečaj francoščine obogati naše besedišče in širi naša obzorja. Francija ima veliko zanimivih mest, eno od njih je Nîmes, glavno mesto departmaja Gard v južni francoski regiji Languedoc-Roussillon ter eno od najbolj atraktivnih mest mediteranske Francije. Najbolj znano je po odlični zbirki rimskih spomenikov (le monument romain), lahko bi rekli, da je pravi Rim v malem. Slovi pa tudi zaradi svojega starega mestnega jedra in vrtov (le jardin). Na robu mediteranske ravnine so ga ustanovili Rimljani.

Maison Carrée – najbolje ohranjeni rimski tempelj

Čudovit 26 metrov dolg in 17 metrov visok rimski tempelj (le temple) je bil narejen po navdihu Apolonovega templja v Rimu.

Impresivna arena (Les Arènes de Nîmes)

Ni največja, je pa ena najlepših, odlična stvaritev popolne (parfait) simetrije rimskih inženirjev. Čeprav ima več kot 2000 let, je še vedno v uporabi. V njej potekajo različne prireditve, na primer koncerti in francoske bikoborbe (verzija španske tradicije, kjer bika ne ubijejo.) Ni le ena od treh večjih rimskih aren v južni Franciji, temveč tudi med najbolj ohranjenimi (conservé) na svetu. V rimskih časih je sprejela do 24.000 gledalcev (le spectateur).

Poleg teh velikih znamenitosti so tam tudi drugi ostanki rimskega imperija, na primer Dianin tempelj in Tour Magne.

Veličastni rimski akvadukt Pont du Gard

Pont du Gard, veličasten tehnološki dosežek Rimljanov, stoji nekaj kilometrov severovzhodno iz Nîmesa – gre za enega najbolje ohranjenih rimskih akvaduktov. Zgradili so ga, da bi pripeljali vodo v mesto (la ville) Nîmes.

Starodavni stolp Tour Magne

Tour Magne je mestni stolp, ki je bil včasih del mestne utrdbe. Je edina sled (le vestige) Avgustovega  imperija. Stoji na vrhu hriba, kjer je bilo včasih tudi mesto. Ko se je mesto preselilo v nižino, je stolp (la tour) ostal in kasneje služil tudi kot izvidniška točka za obrambo, na primer tudi med stoletno vojno (la guerre) z Angleži.

Tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula poteka po govorni metodi in zajema številne pogovore o francoski kulturi in zanimivostih te čudovite dežele.

Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.