Nekaj osnovnih podatkov

Lingula_francoscinaNajvečja zahodnoevropska država

Francija ali s polnim uradnim imenom Francoska republika je unitarna republika in ustanovna članica Evropske unije. Po površini, ki obsega 551.695 km², je največja zahodnoevropska država in hkrati tretja največja država v Evropi (za Rusijo in Ukrajino).

Razteza se od Severnega morja do Sredozemlja in od reke Ren do Atlantskega oceana, meji pa na naslednje države: Belgijo in Luksemburg (SV), Nemčijo, Švico, Italijo in Monako (V) ter Španijo in Andoro (J). K celinski Franciji se prišteva tudi otok Korzika, ki leži v Sredozemskem morju. Sicer pa pod Francijo sodi tudi več otokov v Indijskem in Tihem oceanu.

Glavno in največje mesto Francije je Pariz z več kot dvema milijonoma prebivalcev.

Čudovita pokrajina privlači turiste

Pokrajina je razgibana, z goratim vzhodom in jugom, kjer je tudi najvišji vrh Alp in zahodne Evrope Mont Blanc (4.810 m). Francoska obala se razteza na 3.200 km in je zelo raznolika, ponekod peščena, drugod skalnata s številnimi klifi. Najdaljša francoska reka je Loara z dolžino 1.020 km.

Francija je turistično najbolj obiskana država na svetu. Letno jo obišče okoli 80 milijonov turistov, kar daleč presega število njenih prebivalcev (61.538.322).

Francoščina bo raziskovanje Francije naredila še prijetnejše. Obiščite tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula in poskrbeli bomo, da boste s komunikacijo v francoskem jeziku očarali tudi domačine.