Provansa in zanimiva dejstva

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da poleg jezika pobliže spoznate tudi Francijo. Provansa je z izjemno klimo in čudovito pokrajino zelo priljubljena destinacija v Franciji. Poleg vijoličnih polj sivke se ponaša tudi z impresivno arhitekturo, tradicionalno hrano in pijačo ter lepimi naravnimi kotički.

tečaj francoščine

Čudovita polja sivk.

Čudovita polja sivke

Ugodna klima in sončno vreme na jugu Francije omogočata uspevanje številnih  rastlin, najbolj znana je prav sivka (la lavande), ki raste na širnih poljih. Omogočila je tudi razvoj industrije francoskih parfumov, ki še danes slovijo kot eni izmed najboljših na svetu. Obiščete lahko tudi muzej (le musée) sivke, ki prikazuje vse vplive in pomene te rastline za to območje.

Unescov seznam svetovne dediščine

V Provansi najdemo veliko arhitekturnih in zgodovinskih spomenikov, nekateri so uvrščeni tudi na Unescov seznam svetovne dediščine. Mednje sodijo:

  • zgodovinsko središče Avignona (škofijski dvor, papeževa palača (Le Palais des papes d’Avignon) in most)
  • rimsko gledališče (le théâtre romain) z okolico in Slavolok zmage (l’arc de triomphe) v mestu Orange,
  • rimski in romanski spomeniki (le monument) v Arlesu,
  • rimski akvadukt (l’aqueduc romain) Pont du Gard.

300 sončnih dni!

Zaradi geografske lege in ugodne klime (le climat) prebivalci te regije uživajo v sončnem vremenu skoraj vse leto. Ker je možnost slabega vremena, ki bi vam lahko pokvarilo počitnice, zelo majhna, je to zagotovo eden izmed razlogov, ki vabijo številne obiskovalce z vsega sveta.

Ena izmed največjih pridelovalk vina rosé na svetu

Po pridelavi vina (le vin) je znana celotna Francija, Provansa pa slovi predvsem po roséju. Ta francoska regija namreč velja za eno izmed največjih pridelovalk te vrste vina na svetu. Poskušanje lokalnih vin in ogled vinogradov (le vignoble) pa sta tudi prava poslastica za vsakega gosta. Med najbolj znana vina regije sodita Châteauneuf-du-Pape in Cassis.

Menihi in vino

Po razpadu rimskega cesarstva so skrb za nadaljevanje pridelave vina na tem območju prevzeli menihi (le moine). Ti so provansalsko vinogradništvo in vinarstvo  po 5. stoletja razvijali nadaljnjih 700 let. Vino, ki so ga naredili, jim je omogočilo financiranje samostanov (le monastère) in nadaljevanje duhovniških misij.

Tečaj francoščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v francoskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Franciji.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.