Strasbourg – biser Alzacije

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da poleg jezika pobliže spoznate tudi Francijo. Strasbourg, kjer sta sedež Sveta Evrope in evropskega parlamenta, pa ni pomemben le za Evropsko unijo, temveč s svojo bogato zgodovino in kulturno dediščino privablja turiste z vsega sveta.

Foto: Eva Beltram, osebni arhiv

Zgled evropskim mestom

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je Strasbourgu podelila naslov najbolje organiziranega mesta na področju javnega prevoza (les transports en commun). Dobro organizirane povezave javnega prevoza, omejevanje (la restriction) dostopa avtomobilov do strogega središča mesta ter urejene poti za pešce in kolesarje zagotavljajo boljšo mobilnost in manjše onesnaževanje okolja.

Je zmanjkalo elektrike?

Če se boste ponoči sprehajali po mestu, se nikar ne prestrašite, če javna razsvetljava v nekaterih delih ne bo delovala. Od oktobra 2018 so v Strasbourgu uvedli ugašanje (éteindre) razsvetljave v vseh parkih v nočnih urah. Gre za zmanjševanje porabe električne energije, da bi se čim bolj zmanjšali škodljivi vpliv na okolje.

Prepovedano kajenje!

Od leta 2014 se mesto trudi omejiti kajenje tudi na odprtih javnih površinah. Tako so prepovedali kajenje (fumer) v javnih parkih in odstranili vse pepelnike (le cendrier). Tiste, ki tega zakona ne bodo spoštovali, pa lahko doleti kazen v višini nekaj desetih evrov.

Čudovite hišice

Za Strasbourg so značilne hiše (la maison), grajene po enem od najstarejših načinov skeletne gradnje, ki ga najpogosteje vidimo v Nemčiji. Gre za leseno konstrukcijo hiše, prazni prostori pa so zapolnjeni z različnimi naravnimi materiali (les matériaux naturels). Ker v srednjem veku ljudje večinoma niso bili lastniki zemlje, kjer so živeli, jim je tak način gradnje omogočal, da so hišo lahko na hitro postavili ali porušili, če so se morali preseliti (déménager). V Strasbourgu je veliko takih hiš bogato okrašenih in zelo lepo ohranjenih, kar kaže, da so bili lastniki bogati oz. so pripadali višjemu sloju.

Sherlock Holmes

V drugem delu filma o Sherlocku Holmesu z igralcem Robertom Downeyjem Juniorjem so nekaj prizorov posneli (filmer) tudi v Strasbourgu. Čeprav gre za nekaj kratkih prizorov, pa je snemanje vseeno pomenilo pomemben in zanimiv dogodek za mesto (la ville).

Govorite “alzaško”?

Alzaško narečje je nemški dialekt (le dialecte), ki ga danes najpogosteje govorijo starejši prebivalci Strasbourga. Učijo pa se ga tudi mlajše generacije v šolah (l’école), saj se prebivalci trudijo, da to narečje ne bi povsem izginilo. Po ulicah mesta lahko opazite tudi dvojezične napise (les panneaux bilingues), napisane v alzaškem narečju in francoščini.

Francoska himna izvira iz Strasbourga

Slavna francoska himna (l‘hymne national) Marseljeza izvira iz Strasbourga. Na pobudo župana Strasbourga Frederica Dietricha jo je napisal glasbenik Claude Joseph Rouget de Lisle. Več o francoski himni si lahko preberete tukaj.

Tečaj francoščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v francoskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Franciji.