Francija – zabavna dejstva o najbolj obiskani državi na svetu

Lingula_ucenje_francoscine_odrasliTečaj francoščine je odlična priložnost, da bolje spoznate pestro francosko kulturo in francoski vsakdanjik. Francija je najbolj obiskana država (le pays) na svetu. Vsako leto jo obišče več kot 80 milijonov turistov.

Heksagon namesto Francije

Namesto besede Francija Francozi pogosto uporabijo izraz heksagon (l’Hexagone), saj je ozemlje države brez otokov po obliki podobno heksagonu oz. šestkotniku.

Prašičji ljubljenček se ne sme imenovati Napoleon

V Franciji je z zakonom prepovedano prašička (le cochon) poimenovati Napoleon.

320 baget vsako sekundo?

V Franciji vsak dan (chaque jour) proizvedejo kar 10 milijard baget (la baguette), vsako sekundo pa jih pojedo kar 320. Zakon (la loi) določa, da lahko tradicionalna francoska bageta vsebuje le moko, vodo, kvas (la levure) in sol.

500 polžev na leto

Raziskave pravijo, da povprečen Francoz na leto poje kar 500 polžev. Polži (l’escargot) so francoska specialiteta, ki jo ponavadi jejo kot predjed (le hors d’œuvre), najpogosteje skupaj s česnovim maslom (le beurre aillé).

Kaj pa žabji kraki?

Francozi jih radi jedo vse leto in tako vsako leto zmažejo kar 4000 ton žabjih krakov (les cuisses de grenouilles). Zaradi pomanjkanja jih uvažajo tudi iz drugih držav, na primer Turčije, Vietnama in Egipta. Običajna žaba (la grenouille rousse) je delno zaščitena vrsta, saj izumira. Letni ulov (la pêche) je omejen na 70 ton.

Je bila francoščina res uradni jezik Anglije?

Francoščina je bila v Angliji uradni jezik (la langue officielle) več kot 300 let, vse do konca 16. stoletja.

Sir na sir

V Franciji proizvajajo kar 400 vrst sirov (le fromage). Več kot polovica Francozov je sir vsak dan.

Najstarejši most v Parizu

Zanimivo, da se najstarejši most (le pont) v Parizu imenuje Pont Neuf ali »novi most«. Zgrajen je bil med letoma 1578 in 1607.

 

Na tečaju francoščine v jezikovni šoli Lingula boste spoznali tudi veliko drobnih zanimivosti. Poskrbeli bomo, da se boste v družbi Francozov počutili sproščeno in domače.

Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.