Zakleti francoski gradovi

Tečaj francoščine je dobra priložnost, da spoznate francosko zgodovino ter nekatere mite in legende. Kot vsaka država s tako velikim številom zgodovinskih gradov (le château) in dvorcev ima tudi Francija kar nekaj takih, za katere se verjame, da so zakleti in v njih straši. Si upate odkriti, v katerih francoskih gradovih straši in zakaj?

Mont Saint-Michel in duše umrlih menihov

Eden izmed najbolj znanih francoskih spomenikov je Mont Saint-Michel, ki je na seznamu Unescove svetovne dediščine (le patrimoine mondial de l’UNESCO) že od leta 1979. Tako samostan kot celoten otoček sta polna zanimivosti in se ju splača obiskati, tudi če vas legende (la légende) o duhovih ne zanimajo. Kljub temu pa se v gradu ne zadržujte ob polnoči, saj nekateri pravijo, da naj bi se takrat prikazovale duše umrlih menihov (le moine), ki so nekdaj živeli v samostanu. Najbolj znan prebivalec otroka pa naj bi bil duh poveljnika Louisa d’Estoutevilla, ki naj bi se pogosto prikazoval v bližini gradu.

Château de Puymartin in duh ženske

Grad je bil zgrajen v 13. stoletju, danes pa si ga lahko ogledate v vodstvu vodnikov (le guide), ki pojasnijo zgodovinske dogodke srednjeveške Francije in njihovo povezavo z gradom. Voden ogled je možen tudi v večernih urah, vendar ni primeren za tiste, ki verjamejo, da v stavbi straši (hanter), saj naj bi se ponoči prikazoval duh (le fantôme) ženske. Legenda pravi, da naj bi bila to Thérèsa de Saint-Clar, ki je bila v 16. stoletju zaprta v grajskem stolpu. Dosmrtno jo je dal zapreti njen mož, po tem ko je izvedel, da ga je prevarala. Njenega ljubimca naj bi ubil, njo pa zaprl v stolp. Po njeni smrti naj bi njeno truplo (le corps) zazidali v eno izmed sten dvorca, njen duh pa naj bi še danes strašil obiskovalce gradu.

Château de Blandy-les-Tours in pokopališče

Tudi srednjeveški Château de Blandy-les-Tours, prav tako zgrajen v 13. stoletju, skriva temačno legendo: veljal naj bi za enega najbolj strašljivih francoskih gradov, postavljen pa naj bi bil na starem pokopališču (le cimetière). Nekateri obiskovalci pravijo, da naj bi na gradu strašil duh fevdalnega gospodarja, ki naj bi v roki držal bodalo (le poignard). Še posebej naj bi bili strašljivi in grozoviti zvoki pogosti na prvega novembra, ko naj bi se po gradu slišali kriki (le cri) in jok mnogih ujetih duš ter zvoki verig.

Château de Châteaubriant in umorjena nezvesta žena

Še ena tragična legenda pa prihaja s Château de Châteaubriant, zgrajenega (construit) v 11. stoletju, največ strašljivega pa naj bi se sicer dogajalo v novejšem delu, dograjenem v 16. stoletju. Vodeni ogled (la visite) vas popelje do sobe Chambre dorée, kjer naj bi Françoise de Foix, ljubico kralja Franca I., umoril njen ljubosumni mož Jean de Laval. Legenda pravi, da naj bi se vsako leto na obletnico njene smrti prikazoval duh, ki se vzpenja po stopnicah (l’escalier).

Tečaj francoščine v Linguli v vas ne bo vzbudil nobenega strahu, ravno nasprotno, z odličnim jezikovnim treningom boste pripravljeni, da se na naslednji potep po francoskih gradovih odpravite kar brez vodnika!