Ben l’Oncle Soul – francoski soul

Tečaj francoščine vam bo pomagal do znanja, s pomočjo katerega boste lahko uživali tudi v melodiki francoske glasbe in razumeli pomen besedil. Francozi niso zgolj mojstri slavnega francoskega šansona, dokazali so se tudi v ritmih soula.

Kaj imata skupnega Ben l’Oncle Soul in blagovna znamka riža Uncle Ben’s?

Francoski pevec Benjamin Duterde se je rodil 10. novembra 1984 v Toursu. Že od ranega otroštva (la tendre enfance) je bil velik ljubitelj (un grand amateur) soul glasbe. Pesmi Stevieja Wonderja, Johna Legenda in mnogih drugih je znal na pamet (apprendre par cœur), svoje idole pa se je naučil tudi posnemati (imiter).

Ko je bil šolar, si je večkrat nadel metuljčka (un nœud papillon) svojega dedka. Sošolce pa je njegov videz spominjal na logotip znamke riža Uncle Ben’s in tako se ga je prijel ta vzdevek (un surnom). Ob začetku kariere se je želel izogniti pravnim sporom z omenjeno znamko, zato je svoje umetniško ime (un nom de scène) nekoliko priredil. Leta 2009 se je uradno rodil Ben l’Oncle Soul ali Ben, stric soula.

Začetek kariere …

Po študiju je svoje skladbe pošiljal različnim produkcijskim hišam in pritegnil pozornost (attirer l’attention) umetniške direktorice založbe Motown France. Tako je leta 2009 izšel njegov prvi EP album Soul Wash, na katerem najdemo priredbe (une reprise) znanih sklad, kot je Seven Nation Army.

… in njeno nadaljevanje

Njegov prvi avtorski album Ben l’Oncle Soul, na katerem najdemo skladbo Soulman, je izšel leta 2010. Po uspehu na radijskih valovih (des ondes radio) se je leta 2011 pojavil na odru (une scène) in napolnil dvorane (des salles de spectacle) Zénith po vsej Franciji.

Sodelovanja s tujimi ustvarjalci

Leta 2012 je sodeloval s pevko Petulo Clark, s katero sta posnela pesem Someday. Pevca so na obisku v Združenih državah opazili (remarquer) člani skupine Monophonics, s katerimi je nato preživel ustvarjalne počitnice.

Ustvarjanju ni konca

Sledili so novi uspehi. Med letoma 2014 in 2016 je namreč izdal tri albume, njegov zadnji pa je pod naslovom Addicted to you izšel leta 2020.

Tečaj francoščine: spoznajte francosko glasbo

Tečaj francoščine v jezikovni šoli Lingula bo razširil vaša jezikovna, kulturna in glasbena obzorja. Odkrili boste veliko nadarjenih francoskih glasbenikov, s svojim posebnim glasbenim okusom pa boste očarali tudi prijatelje in najbližje. Vabimo vas na tečaj francoščine, tudi vi boste vzljubili francoski jezik in glasbo.

Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.