Georges Brassens

Uporniški šansonjer

Če Francozu omenite kitaro (la guitare), pipo (la pipe), brke (la moustache)  in glasbo (la musique), bo zagotovo pomislil na Georgesa Brassensa, enega pomembnejših predstavnikov francoskega šansona. Tečaj francoščine je odlična priložnost, da bolje spoznate mojstre francoske glasbe.

Slab sloves

Georges Brassens leta 1966

 

Brassens se je rodil leta 1921 v mestecu Sète blizu Montpelliera v južni Franciji. Kot najstnik (l’adolescent) je bil precej živahen in uporniški. V mladosti je bil celo aretiran zaradi kraje, zato se ga je prijel slab sloves (la mauvaise réputation), ki ga je spremljal tudi kasneje v življenju.

Vsestranski umetnik

Sprva je Brassens želel postati pesnik (le poète) in pisatelj (l’écrivain), a je končal s kitaro v eni in mikrofonom v drugi roki v pariškem kabaretu, kjer je s svojim južnofrancoskim naglasom navdušil občinstvo (le public). Začel je pisati članke (l’article) za anarhistično organizacijo, poleg svojih pesmi je pel tudi na besedila znanih francoskih pesnikov, kot sta Victor Hugo in Paul Verlaine, napisal je tudi knjigo.

Kritik družbe

Brassens ni bil velik oboževalec pravil, kritiziral je družbo ter veljal za anarhista in aktivista (le militant). Ker so se njegove pesmi pogosto dotikale težav tedanje družbe, tabujev, zavračanja družbenih norm (la norme sociale), so izzvale tudi škandale. Pesem »Le Gorille« (Gorila) je bilo nekaj časa celo prepovedano predvajati (diffuser). Poslušajte jo na tej povezavi.

Učenje jezika skozi pesmi je naravna in zabavna metoda učenja. Obiščite tečaj francoščine v Linguli in ob poslušanju francoskih šansonov izpopolnite svoje znanje francoščine.