France Gall

Kaj ima skupnega s Frankom Sinatro?

 

Nedolžen nasmešek in nežen glas sta lastnosti, ki zaznamujeta plavolaso (blonde) ikono (la icône) francoske pop glasbe France Gall, ki je bila vzor mnogim francoskim dekletom. Skozi svojo kariero (la carrière) je France Gall nekoliko spreminjala žanre in teme, ki se jih dotikajo njene pesmi, a so vsa besedila (les paroles) tudi za tuje govorce precej razumljiva in tako tudi ravno pravšnja za učenje francoščine.

France Gall na Evroviziji leta 1966.
Vir: Nationaal Archief

Zmagovalka Pesmi Evrovizije za … Luksemburg!

18 let stara France Gall, rojena v Parizu, na Pesmi Evrovizije (Concours Eurovision de la chanson) leta 1965 ni zastopala Francije, kot bi si mislili (s’imaginer), temveč Luksemburg. Končala je na prvem mestu s pesmijo, katere avtor je znani francoski pevec in pisec pesmi Serge Gainsbourg. S tem je njena pevska kariera naredila velik skok in pevka je še naprej delala z Gainsbourgom. Ker pa so njegove pesmi povzročale veliko hrupa (faire du bruit), saj so bile pogosto preveč izzivalne (provocant) in imele seksualno tematiko, to tako javnosti kot mladi France Gall ni bilo preveč všeč, zato je pevka z njim kasneje pretrgala sodelovanje.

Ljubezen do glasbe je imela v krvi

Isabelle Gall, bolj znana pod umetniškim imenom (le nom de scène) France Gall, se je rodila v družini umetnikov. Izpod peresa njenega očeta Roberta Galla je prišlo veliko uspešnih šansonov, ki sta jih med drugim pela tudi legendarna Edit Piaf in Charles Aznavour. Svojo prvo pesem (sa première chanson) je France Gall izdala pri 16 letih, pri tem pa jo je močno podpiral (soutenir) oče. Njene pesmi pa niso primerne le za učenje francoščine, temveč tudi nemščine, saj je del svoje kariere pela tudi v nemškem jeziku.

Navdih za pesem Franka Sinatre

Claude François, francoski pisec pesmi in pevec, je svoja čustva po pretrganju zveze (la rupture) s France Gall izrazil v pesmi Comme d’Habitude, ki je s popolnoma spremenjenim besedilom v angleščini postala ena večjih svetovnih uspešnic (le succès mondial) My Way, ki jo poje legendarni (légendaire) Frank Sinatra.

France Gall in Ella Fitzgerald

Moški, ki je prav tako imel močan vpliv na kariero in zasebno življenje (la vie privée) France Gall, je vplivni (influent) francoski skladatelj Michel Berger, s katerim se je tudi poročila in imela dva otroka. On je tudi avtor pesmi, ki pomeni vrhunec njene mednarodne kariere (un apogée de sa carrière internationale), in sicer gre za uspešnico (le tube) Ella Elle l’a, ki je poklon (un hommage) džezovski pevki Elli Fitzgerald. Pesem gre hitro v uho (accrocheur), prisluhnite ji.

Pri Linguli si učenje francoščine radi popestrimo s francosko glasbo. Če vam je članek vzbudil zanimanje za francoščino, vam bomo v Linguli radovednost z veseljem potešili.