Édith Piaf

Kaj imajo skupnega Édith Piaf in ulični akrobati?

Édith Giovanna Gassion vzdevka Piaf, ki v pogovorni francoščini pomeni vrabec, ni dobila samo zaradi svojega glasu, temveč tudi zaradi svojega stasa – bila je namreč zelo drobna in visoka zgolj 142 centimetrov.

Edith PiafNajbolj priljubljena francoska pevka šansonov je imela burno, a kratko življenje. Rodila se je leta 1915 v Parizu italijanski barski pevki in francoskemu uličnemu akrobatu. Že zelo mlada se je kot pevka pridružila očetu v uličnih nastopih. Pri 17 je rodila svojega edinega otroka, punčko, ki je umrla za meningitisom, ko je bila stara dve leti.

Imela je več ljubezenskih razmerij, za njeno pravo ljubezen pa je veljal francoski boksarski prvak v srednji kategoriji, ki je umrl v letalski nesreči. V drugi svetovni vojni je nastopala na sprejemih, ki so jih organizirali nacistični okupatorji Pariza, zato so je številni imeli za izdajalko. Drugi pa verjamejo, da je vse to obdobje sodelovala v francoskem odporniškem gibanju.

Umrla je leta 1963 za rakom na jetrih v starosti 47 let. Pokopana je na znanem pariškem pokopališču Père Lachaise.

Svojo najbolj prepoznavno pesem La vie en rose je napisala leta 1945. Takrat je veljala za najbolj priljubljeno francosko pevko, po drugi svetovni vojni pa je uspešno nastopala v Združenih državah, Evropi in južni Ameriki. Med njene največje uspešnice sodijo še Non, je ne regrette rien (1960), Hymne à l’amour (1949), La Foule (1957) in Milord (1959).

Učenje francoščine je povezano tudi s poslušanjem francoske glasbe, zato boste na Lingulinih tečajih francoskega jezika odkrivali tudi francosko kulturo in običaje.