Raï

Ste že slišali za glasbo raï?

Učenje francoščine lahko popestrimo s poslušanjem francoske glasbe. Zagotovo ste že kdaj prepevali kakšen francoski šanson (la chanson), a ne dvomimo, da vam bo všeč tudi kakšna modernejša francoska pesem.

Afriške korenine

Glasba raï se je razvila (développer) v 20. letih prejšnjega stoletja v okolici mesta Oran (Alžirija), zato je prvotno izhajala iz tradicionalne beduinske kulture (la culture bédouine). Peli so jo predvsem na porokah in v sukih (le souk), razmah pa je doživela po osamosvojitvi Alžirije od Francije.

Glasba revnih

Na stičišču različnih kultur je tako nastala modernejša (plus moderne), bolj plesna glasba. Nagovarjala je mlade (les jeunes), ki so se želeli odmakniti od tradicije in modernizirati islamske navade (coutumes islamiques). Pevci so peli predvsem o svoji nesreči (le malheur), žalosti, neuslišanih ljubeznih in težkih življenjskih razmerah.

Mešanica številnih vplivov

Vrhunec (le sommet) je glasba raï doživela po prvem festivalu v 80. letih, ko so se pojavili novi pevci, t. i. »Chebi« (mlad moški). Postala je kombinacija (la combinaison) urbane in podeželske glasbe (pogosto se v njej slišijo celo španski vplivi), glasbeniki so tradicionalnim instrumentom (instruments traditionnels) dodajali sintetizatorje in elektronske zvoke.

Cenzura in grožnje s smrtjo

Zaradi preveč liberalnih idej (idées libérales) je alžirska oblast želela raï zatreti, distribucija kaset je bila prepovedana (interdit) in številnim pevcem so odvzeli potne liste. Mnogi so vendarle prebegnili (échapper) v Francijo, kjer je bil raï priljubljen tudi zaradi številnih magrebskih (maghrébin) priseljencev. Nekaterim pevcem so islamski fundamentalisti celo grozili (menacer) s smrtjo in svoje namere tudi uresničili – pevec Cheb Hasni je bil prvi pevec glasbe raï, ki so ga ubili (tuer), to se je zgodilo leta 1994.

Raï danes

Danes se glasba raï še vedno razvija, pomešala (mélanger) se je s popom, rockom, funkom, diskom in reggeajem. Poznate naslednje pevce (chanteurs)?

  • Cheb Khaled: eden najbolj priljubljenih glasbenikov, zaradi katerega je raï pravzaprav doživel tak mednarodni uspeh (le succès). Zagotovo poznate njegovo pesem Aisha, poslušate jo lahko tukaj.
  • Cheb Mami: čeprav je bil uveljavljen pevec že v 90. letih, mu je slavo prineslo sodelovanje (la collaboration) s pevcem Stingom pri pesmi »Desert Rose«. Poslušajte jo.
  • Faudel ali »Mali princ raïa« je eden prvih članov (le membre) »nove generacije«, ki je že bila rojena v Franciji. Poslušajte njegovo ljubezensko pesem Tellement N’brick.
  • Armine je glasbo raï združil (combiner) z glasbo r’n’b, zaradi česar je nastala skovanka raï’n’b. Poslušajte njegovo uspešnico.

Če imate raje starejšo francosko glasbo in vas zgornji moderni ritmi niso prepričali, ne skrbite. Francoski glasbeni trg je peti največji na svetu, zato je izbira glasbe, ki je lahko v veliko pomoč pri učenju francoščine, res velika. Če pa želite svoje znanje francoščine še dodatno izpopolniti, vas bo Lingulina pestra izbira tečajev francoščine zagotovo navdušila.