Nove francoske besede

Lingula_franscoscina_vajeFrancoščina je živ in dinamičen jezik, poln domišljije (l’imagination) in bistrih domislekov. Ali na primer veste, kako je nastala beseda courriel (elektronsko sporočilo)? Vse se je začelo, ko so se Francozi odločili, da se bodo postavili po robu prevladi angleških izrazov (les expressions anglaises). Začeli so ustvarjati čisto nove francoske besede, ki naj bi nadomestile angleške, pri tem pa si izmislili kopico zanimivih izrazov.

Posebej bogato domišljijo imajo v Quebecu

Varuhi francoskega jezika so odločeni, da bodo našli (trouver) ali izumili (inventer) francoske ustreznice za angleške izraze. Pri tem ima veliko vlogo Quebec, kjer je vpliv angleškega jezika zaradi bližine Združenih držav Amerike (les États-Unis) in angleško govorečega dela Kanade (le Canada) toliko močnejši. Novi izrazi se pojavljajo predvsem na področju (dans le domaine) informatike (l’informatique) in tehnologije (la technologie).

Spam po francosko

  • V slovenščini smo angleško besedo chat nadomestili z besedo »klepet«, v francoščini pa so se odločili za nekoliko bolj eksotično rešitev in prišli do besede clavardage. Novo besedo so preprosto sestavili iz dveh besed, in sicer clavier (tipkovnica) in bavardage (klepetanje).
  • Po podobnem postopku so prišli tudi do besede courriel, ki je sestavljena iz courrier (pošta) + électronique (elektronska).
  • Namesto vsiljene elektronske pošte, ki ji v angleščini rečemo spam, Francozi prejmejo pourriel, ki je sestavljena iz besed poubelle (smetnjak) + courriel (elektronska pošta).

Ali pogosto čivkate?

  • Tako Francozi elektronske piškotke ali v angleščini cookie imenujejo témoin (priča).
  • Namesto tweeting ali tvitanje imajo v francoščini gazouillement (čivkanje), hashtag je mot-clic (dobesedno: beseda klik).
  • V francoščini si namesto smeška ali v angleščini smiley pošljejo frimousse (ljubek obrazek).
  • Datoteke pa shranijo v francoski prevod angleške besede cloudnuage (oblak).

Francoščina je jezik, za katerega je značilno nenehno bogatenje z novim besediščem. Če mu želimo slediti, imamo na voljo tečaj francoščine v Linguli.